Medicul Valeria Herdea a declarat, la emisiunea „24 de minute”, că părinții care refuză să își vaccineze copiii ar trebui obligați să urmeze un curs de vaccinologie, iar apoi în cunoștință de cauză să își asume răspunderea deciziei. Președinta Asociației Române pentru Educație Pediatrică a atras atenția că motivul pentru care mulți părinți refuză vaccinarea este din necunoștință de cauză sau pentru că se informează din surse neavenite, motiv pentru care este foarte importantă consilierea părinților pe acest subiect. Urmăriți interviul integral în clipul video de mai jos.
„Nu cred că pedeapsa este soluția. Un pic de muncă în folosul comunității nu strică nimănui. Eu aș propune ca fiecare părinte care refuză vaccinarea să meargă la un curs extins de vaccinologie, apoi să vină în cabinet și să stăm de vorbă, pentru că nu trebuie să fii medic ca să înțelegi cum funcționează. Dacă nici atunci nu sunt de acord să semneze o foaie în care să își asume responsabilitatea pentru decizia luată. În Australia, spre exemplu, se oprește alocația copilului dacă părinții refuză să vaccineze”, a spus Valeria Herdea.
Medicul a povestit că i s-a întâmplat ca o mamă, care tocmai și-a vaccinat copilul, să fie întrebată dacă știe ce vaccin i s-a făcut celui mic și să răspundă că „nu”, dar că are „încredere în medic”. Valeria Herdea a spus că în acest caz ea a fost de vină, deoarece ar fi trebuit să îi explice mai bine mamei despre vaccinul în cauză, să îi dea și o foaie cu explicația și să țină cont de faptul că mama era nedormită, emoționată și îngrijorată pentru copil. Ea a atras atenția că cele 15 minute acordate medicilor pentru a vaccina un copil nu sunt suficiente.
„Atunci când vin la mine părinți care nu vor să-și vaccineze copiii discutăm, le dau informați. Îi întreb dacă sunt vaccinați, și apoi întreb copilul dumneavoastră de ce nu ar avea dreptul să aibă o viață? Multor părinți le e teamă, nu înțeleg ce se întâmplă. Vaccinarea nu se rezumă la 15 minute cât avem noi la dispoziție”, a spus medicul.
De asemenea, Valeria Herdea a precizat că informarea din surse nemedicale nu este indicată.
„Informarea din surse neavenite, nemedicale face enorm de mult rău. Eu cred că au uitat să fie medici (n.red medicii care sunt antivaccinare), îmi pare rău să spun asta. Cred că e o problemă de responsabilitate și etică și sunt singură că toate organizațiile competente vor interveni. E o decizie asumată a lor pentru că ei depun un jurământ să protejeze viața. Eu cred că dacă de sute de ani s-a dovedit eficiența vaccinurilor nu mai tebuie să facem acum noi studii. Populația globului a crescut de patru ori de când se vaccinează. Sunt evidențe, sunt cifre. Campaniile de educație trebuie să fie făcute de oameni din domeniul medical. Problema este nu ce doresc părinții ci ce este bine pentru copil”, a atras atenția medicul.
Rata de vaccinare în România este de 75%, faţă de 95 de procente, cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
De asemenea, Ministerul Sănătății a declarat, în urmă cu o lună, epidemie de rujeolă în toată țara.
Cazurile de rujeolă s-au înmulţit de zeci de ori într-un singur an. În aprilie, Ministerul Sănătăţii semnala existenţa a 79 de cazuri de rujeolă în Bistriţa şi Cluj, context în care cerea mobilizarea de urgenţă în vederea desfăşurării campaniilor de vaccinare. Luna trecută, ministerul a anunţat că în primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe.
Ministerul Sănătăţii a anunțat că va pune în curând în dezbatere publică proiectul Legea Vaccinării.
Sursa: Digi24
Σχόλια