top of page

Comunicat post-eveniment Conferința de Presă AREPMF ocazionată de Săptămâna Europeană a Vaccinării


Comunicat de Presă Săptămâna Europeană a Vaccinării

Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie



Anual, în ultima săptămână a lunii aprilie, OMS Europa marchează Săptămâna Europeană a Imunizării (EIW), pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la riscul prezentat de bolile infecțioase cu risc vital și importanța vaccinării la nivel global în protejarea fiecărei persoane pe întreg parcursul vieții.


În contextul Agendei europene de imunizare 2030, Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) prin intermediul Grupului Vaccine Advocacy lansează un Proiect Educațional dedicat educației pentru prevenția bolilor infecțioase la nivel național și a conștientizării importanței adoptării conceptului de “Protect Life Ro - protejează sănătatea celor dragi pe parcursul întregii vieți”, având ca obiectiv principal îmbunătățirea gradului de acceptanță a vaccinării. Susținem vaccinarea ca metodă de prevenție a formelor de boală severe și control a răspândirii bolilor cu risc vital.


Informația corectă primită de la personalul medical poate salva vieți!


Conform Raportului Centrului Național de Studii și Control al Bolilor Transmisibile din România, publicat în martie 2023, pentru vaccinurile incluse în Programul Național de Vaccinare (PNV), acoperirile vaccinale la grupa de copii 0-12 luni, născuți în iulie 2021, pentru Vaccinul Hexavalent (vaccin împotrivă difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei tip B, poliomielitei, infecției produse de Haemophilus influensae), se situează sub 65%. Pentru prima doză de vaccin vaccin ROR (rujeolă-rubeolă-oreion), la copii cu vârstă de 12 luni, acoperirile vaccinale sunt scăzute dramatic (sub 60%), vaccin pneumococic acoperire vaccinală sub 65% în contextul în care OMS recomandă acoperire vaccinală peste 90% pentru a asigura controlul apariției și răspândirii formelor severe de boală infecțioasă [1]. Datele acestea reflectă riscul sever de reapariție a unor boli infecțioase cu risc vital: difterie, tetanos, poliomielită, rujeolă. Acoperirea vaccinală redusă reprezintă un fenomen plurifactorial, manifest post-pandemic la nivel național și internațional.

Câteva date de referință: în România, de la debutul epidemiei de rujeolă (2016) și până la sfârșitul lunii noiembrie 2019, au fost 18.711 cazuri de rujeolă. Marea majoritate a acestora au apărut în cazul copiilor nevaccinați. Epidemia de rujeolă a produs 64 de decese în România din cele 74 de la nivel european [2]. Pandemia indusă de SARS COV-2 a produs 686,432,016 îmbolnăviri la nivel mondial cu 6,859,442 pierderi de vieți omenești [3]. România a înregistrat 3,382,756 îmbolnăviri, 68,001 decese [4].


Echipa Vaccine Advocacy a AREPMF, coordonată de către doamna Prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi, alături de un colectiv de experți în domeniul epidemiologiei și al bolilor infecțioase, au lansat ediția a 2-a (modificată și revizuită) a Îndreptarului de Vaccinare în cabinetul medicului de familie, în cadrul Proiectului educațional: “Protect Life Ro - protejează sănătatea celor dragi pe parcursul întregii vieți”.


Invitați la dezbatere: Dr. Caroline Clarinval – Organizația Mondială a Sănătății, Conf. Univ. Dr. Mihai Craiu, Prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi - coordonator proiect, alături de co-autori: Prof. Univ. Dr. Simin Aysel Florescu, Prof. Univ. Dr. Daniela Pițigoi, Dr. Adrian Marinescu, membri Echipei “Vaccine Advocacy” AREPMF, Dr. Cristina Moculescu – Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, Dr. Adrian Călugăru – Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, Dr. Alina Zaharia – Registrul Electronic Național de Vaccinări din Cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.


Înregistrarea Conferinței de presă este disponibilă:

- pe pagina de Facebook AREPMF: https://fb.watch/k6hI0BtB2J/

- pe pagina de Youtube AREPMF: https://www.youtube.com/watch?v=D-f_kZrA-mc


În numele Echipei AREPMF,

Dr. Valeria Herdea - Președinte AREPMF




Bibliografie

1. Analiza rezultatelor estimării acoperirii vaccinale la vârsta de 12 luni pentru copiii nascuți în luna iulie, 2021, publicat martie 2023, accesat: https://insp.gov.ro/download/analiza-rezultatelor-estimarii-acoperirii-vaccinale-la-varsta-de-12-luni-a-copiilor-nascuti-in-luna-iulie-2021/ accesat la 23.04.2023

2. More than 140,000 die from measles as cases surge worldwide Infants and young children most at risk of fatal complications, health agencies warn, Dec 2019, accessed from : https://www.unicef.org/romania/press-releases/more-140000-die-measles-cases-surge-worldwide accesat la 23.04.2023

3. Coronavirus, 2023, accesat: https://www.worldometers.info/coronavirus/ accesat 23.04.2023

4. Coronavirus Romania, 2023, accesat :https://www.worldometers.info/coronavirus/country/romania/ accesat 23.04.2023

218 afișări

Kommentare


bottom of page