În perioada 7-10 martie 2024, Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) a organizat cea de-a IX-a ediție a Conferinței Naționale cu tema "Tradiție și Modernism în Practica Medicului de Familie" - desfășurată sub umbrela triadei „Pace - Educație pentru Sănătate - Prevenție”. Deși porțile Conferinței s-au închis, purtăm încă în gânduri și în suflete ecourile revederii cu oaspeți de seamă și prieteni dragi. Evenimentul, desfășurat cu prezență fizică la Poiana Brașov, a reunit peste 820 participanți, 150 lectori, în 56 sesiuni, profesioniști dedicați practicii pediatrice din întreaga țară, dar și din străinătate, în dorința de a explora aspecte esențiale ale practicii medicale, cu accent pe îmbunătățirea continuă a calității îngrijirii pediatrice.
Conferința a reprezentat un bun prilej de schimb de cunoștințe și experiențe între medicii de familie, pediatri, specialiști în domeniul sănătății copiilor și adolescenților, farmaciști, dar și asistenți medicali, ca parte din echipa medicului de familie. Participanții au avut oportunitatea de a discuta despre cele mai recente inovații în diagnosticul, tratamentul și managementul afecțiunilor pediatrice, precum și despre strategiile actuale de promovare a sănătății în rândul pacienților mici și foarte mici.
Printre temele abordate s-au numărat: integrarea practicii medicale tradiționale în abordarea modernă a bolilor pediatrice, utilizarea tehnologiilor moderne în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pediatrice, importanța comunicării și relației medic-pacient în îngrijirea copiilor și adolescenților, rolul educației medicale continue în îmbunătățirea practicii medicale de familie, abordări interdisciplinare în gestionarea problemelor de sănătate pediatrice.
Anul acesta câteva sesiuni au omagiat dascăli dragi, oameni care ne-au influențat parcursul profesional și care ne-au fost alături, purtând numele Prof. Univ. Dr. Marin Burlea, Prof. Univ. Dr. Nicolae Miu, Prof. Univ. Dr. Dumitru Matei și Acad. Prof. Univ. Dr. Adrian Restian.
Tinerii medici, viitorul medicinei în România, sunt încurajați și sprijiniți de AREPMF să fie parte activă a evenimentului prin sesiunile speciale dedicate. În deschiderea Conferinței, prin prezența reprezentanților Universităților de Medicină și Farmacie, ai Colegiului Medicilor din România și ai Catedrelor Universitare de medicină de familie, s-a conturat un proiect în care medicii rezidenți să poată fi îndrumați în cabinete ale medicilor de familie pe parcursul pregătirii postuniversitare.
În timpul sesiunilor interactive, participanții au subliniat cât de important este echilibrul între tradiție și modernism în practica medicului de familie și valoarea continuării tradițiilor de îngrijire a pacienților alături de adoptarea inovațiilor necesare pentru a asigura o asistență medicală de înaltă calitate.
Mulțumim frumos tuturor participanților, invitaților și partenerilor pentru contribuția lor la succesul acestui eveniment și promitem să continuăm promovarea excelenței în îngrijirea pediatrică în cadrul medicinii de familie.
Va așteptăm alături de noi și anul viitor!
Cu drag,
În numele Echipei AREPMF,
Dr. Raluca Ghionaru
Președinte