Dragi colegi,
Îmi revine onoarea de a mulțumi tuturor celor care au fost alături de Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) în organizarea unui eveniment special.
În perioada 13-15 iulie 2018, la Covasna, Hotel Căprioara, s-au derulat lucrările unui eveniment științific mai puțin obișnuit în peisajul lumii medicale românești: Conferința de Prevenție Cardiovasculară, de la copil la vârstnic- ediția a II – a.
Conferința a reunit medici specialiști de medicina familiei, alături de specialiști din alte specialități: pediatrie, neonatologie, cardiologie copii și adulți, medicină de urgență, recuperare, psihiatrie copii și adulți, psihologi.
Bolile cardiovasculare dețin un trist loc unu în topul patologiei ucigașe din secolului XXI de pe întreg Mapamondul. Conform Studiului Sephar III, în România 49% din populația între 18-86 de ani, este hipertensivă. Conform INSP, 1 din 4 români suferă de insuficiență venoasă periferică cronică, 11% sunt diabetici iar 24,5% dintre copiii și adolescenții din România sunt supraponderali sau obezi, cu toate tarele care decurg din această condiție. Aglomerările intrafamiliale în cazul hipertensiunii, dislipidemiei, accidentelor vasculare cerebrale, infarctului de miocard, tulburărilor reactive la stres, cancerelor, au devenit o realitate de necontestat.
Ce avem de făcut? Care sunt soluțiile pentru a preîntâmpina ceea ce nu poate fi tratat decât cu costuri sociale enorme și cu rezultate discutabile? Există disponibilitate pentru promovarea Prevenției în România 2018?
Iată câteva dintre întrebările la care au răspuns și au adus soluții specifice, constructive, aplicabile, reproductibile, toți specialiștii reuniți la forumul științific de la Covasna.
De la rolul alăptării în prevenția cardiovasculară și până la impactul factorilor “noi” de risc cardiovasculari cu rol în apariția și dezvoltarea bolilor cronice severe, de la analiza stilului de viață contemporan al familiei, la evaluarea riscului cardiovascular în cabinetul medicului de familie, de la abordarea fumatului sau acțiunii stresului cotidian la nivel individual sau social, de la screening-ul echografic de cord la nou-născut, la malformațiile cardiace ale copilului, fiecare prezentare a îmbinat extrem de armonios aspectele teoretice cu cele practice. Prevenția poate fi eficientă dacă este aplicată înaintea îmbolnăvirii .
Au fost reprezentate centrele universitare: București, Tîrgu Mureș, Cluj, Constanța, Brașov, Sibiu, Iași.
Ne-au fost alături în organizarea unui eveniment științific deosebit:
Parteneri instituționali:
Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș, Colegiul Medicilor Covasna, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară “Dr. Benedek Geza”, Covasna.
Parteneri educaționali:
Boehringer Ingelheim, Berlin-Chemie, Novartis, Labormed Alvogen, Pfizer, Servier, Aqua Carpatica.
Speakerii noștri invitați – distinse personalități medicale:
Acad. Prof. Dr. Adrian Restian, Conf. Dr. Ioan Țilea, Sl. Dr. Laura Condur, Sl. Dr. Andreea Varga, Dr. Toni Feodor, Dr. Viorela Cotârlă, Psih. Marius Dăscălescu, Dr. Ionuț Ștefan, medici specialiști de medicină de familie: Dr. Cristina Dăscălescu, Dr. Maria Pop Kun, Dr. Adriana Mihalaș, alături de Echipa AREPMF– As. Univ. Asoc. Dr. Emiliana Costiug, Dr. Ileana Brînză, Dr. Liliana Chițanu, Dr. Carmen Mirăuță, As. Univ. Dr. Claudia Felicia Pop, As. Uinv. Dr. Elena Ruja, Dr. Petruța Tarciuc, Dr. Crenguța Lanbă, Dr. Mirela Ștefan, Dr. Eduard Egri, Stud. Tiberiu Mihăescu, Marius Moldovan.
Gazdele noastre din Covasna – doi oameni minunați, profesioniști dedicați:
Dr. Mihaela Suceveanu și Dr. Paul Suceveanu – au prezentat “Modelul Covasna”, rod al unei munci de o viață în slujba oamenilor aflați în suferință. Rar ne este dat să spunem cu inima plină: “Omul Sfințește Locul!”, dar în cazul acestor oameni frumoși chiar este cazul să o spui cu mult respect și admirație, pentru toate cele pe care le-au visat să se întâmple și apoi le-au implementat, având credința că se poate duce la bun sfârșit orice muncă, oricât de dificilă ar fi ea, dacă investești seriozitate, pasiune, tenacitate și multă dragoste.
În mod deosebit, mulțumim Colegiului Medicilor Covasna și colegilor noștri din Asociația Medicilor de Familie Covasna, pentru sprijinul acordat și implicarea în reușita evenimentului.
Drumul spre o prevenție cardiovasculară eficientă, spre un stil de viață sănătos, în mod cert nu este facil, dar rămâne sigurul care, implementat corect și mai ales la timp, poate salva vieți.
Cu mult drag, în numele Echipei AREPMF,
Dr.Valeria Herdea
Președinte AREPMF
Comentários