top of page

CONFERINŢA WONCA EUROPA 15 -18 Iunie 2016 Copenhaga – Danemarca


Cea de-a 21-a editie a conferinţei Wonca Europe care a avut loc la Copenhaga, în perioada 15-18 iunie 2016, a fost un eveniment deosebit, impresionant. Impresionant prin participarea larga a medicilor de familie din peste 80 de ţări, depăşind cu mult graniţele Europei dar şi prin organizarea ireproşabilă a evenimentului.

Titlul foarte bine ales „Family Doctors with heads and hearts” defineşte cel mai bine munca medicului de familie care alături de judecata profesională dă dovadă de empatie, umanitate, dăruire. Chiar în cadrul conferinţei, a fost organizat un cross umanitar la care au participat medicii de familie, fondurile colectate fiind donate organizaţiei Crucii Rosii din Danemarca.

Programul ştiinţific al manifestării a fost structurat pe cinci teme mari: îmbătrânirea populaţiei europene, accesibilitatea serviciilor medicale, consultaţia din perspectiva noilor implementări informatice, metode de diagnostic in practica medicului de familie şi probleme legate de inegalitate şi inechitate.

În cuvântul de deschidere, Dr Michael Kidd, preşedintele Organizaţiei Internaţionale a Medicilor de Familie, a vorbit despre cele cinci teme propuse făcând trimitere la poveştile pline de tâlc ale marelui narator danez H.C Anderssen. Entuziasmul tinerilor medici de familie, amploarea mişcării Vasco Da Gamma, ne dă speranţa că specialitatea de medicină de familie se va dezvolta frumos, se va transforma din” răţuşca cea urâtă” într-o frumoasă lebădă.

Pe baza unor cercetări solide, OMS consideră  asistenţa medicală primară ca fiind piatra de temelie a oricărui sistem de sănătate şi recomandă dezvoltarea medicinii de familie ca un deziderat important pentru  asistenţa medicală de calitate a populaţiei, pentru accesul facil la servicii medicale, pentru egalitate şi mai ales, echitate, în acordarea serviciilor medicale. Un numar tot mai mare de oameni trăiesc cu două sau mai multe boli cronice, populaţia vârstnică este în creştere şi ne confruntăm cu diferenţe tot mai mari în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale, speranţa de viaţă şi calitatea vieţii a diferitelor grupuri populaţionale.

Medicina de familie se confruntă cu o presiune crescândă in sistemul medical, cu o cerere tot mai mare de servicii medicale in asistenţa medicală primară dar în acelaşi timp, cu o scădere a resurselor financiare, de timp şi de personal.

Pentru o specialitate atât de vastă cum e medicina de familie, diagnosticul presupune actualizarea permanentă a cunoştiinţelor, selectarea atentă a informaţiilor precum şi comunicarea interdisciplinară.

Medicii de familie îşi doresc să formeze echipe puternice în colaborare cu alti specialişti, să dezvolte o reţea de asistenţă medicală adaptată nevoilor şi cerinţelor populaţiei. Avem nevoie de strategii politice în concordanţă cu starea de sănătate a populaţiei şi de resurse repartizate în funcţie de nevoile comunităţii. Schimbările care au avut loc în ultimul timp în lume,  migraţiile populaţionale, au fost subiecte intens dezbătute, arătând preocuparea medicilor de familie pentru rezolvarea holistică a pacienţilor lor, pentru asigurarea accesului la servicii medicale de calitate.

Participarea medicilor de familie români cu prezentări orale, postere sau workshop-uri , cu subiecte interesante , denotă interesul acestora pentru cercetare şi dezvoltare. Romania a fost bine reprezentată şi în cadrul evenimentelor organizate de Grupul tinerilor medici Vasco Da Gama. Echipa AREPMF a prezentat subiecte de impact în îngrijirea medicală a copilului: studiul privind durata alăptării, medicina adolescentului în practica MF, algoritm de depistare a tulburarilor din spectrul autismului, importanţa conştientizării şi modificării factorilor de risc în managementul HTA.

4 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Bình luận


bottom of page