top of page

Congresul Gastroenterologie şi Hepatologie Pediatrică


Comunicat post-eveniment

În perioada 14-17 septembrie 2016, a avut loc la Cluj-Napoca, un eveniment medical memorabil la care au participat renumiţi profesori pediatri, medici pediatri şi medici de familie din întreaga ţară, medici şcolari: Congresul Naţional de Gastroenterologie şi Hepatologie Pediatrică desfăşurat în paralel cu Congresul Naţional de Pediatrie Socială.

Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Famile- AREPMF- a participat în calitate de partener ştiinţific la organizarea unor sesiuni dedicate medicilor de familie implicaţi în îngrijirea copilului dar şi a unor sesiuni comune care au abordat tematici extrem de variate şi interesante, într-o atmosferă colegială şi interactivă.

Sesiunea de vaccinologie organizată de Societatea de Pediatrie Sociala împreună cu Grupul Vaccine Advocacy al AREPMF, a fost primită cu un interes deosebit. Comunicarea pro-vaccinare şi activitatea de advocacy au fost acceptate de comun acord ca fiind soluţiile cheie de creştere a acoperirii vaccinale, alături de un program de imunizări bine organizat cu o aprovizionare constantă de vaccinuri. S-a subliniat importanţa echipei de specialişti care de ocupă de sănătatea copilului şi  importanţa unui limbaj comun astfel încât împreună şi fiecare în parte să aducem un plus de valoare în asistenţa medicală pediatrică.

În cadrul mesei rotunde intitulate „Asistenţa pediatrică în Romania 2016” s-au discutat problemele legate de asistenţa medicală a copilului şi s-au propus soluţii pentru ameliorarea sănătăţii copiilor din România. Deficitul naţional de medici pediatri, numărul redus de medici de familie care se ocupă de îngrijirea medicală a copilului, scăderea constantă a numărului de medici şcolari, toate acestea duc la o asistenţă medicală deficitară a copilului, incompletă, în care prevenţia şi educaţia pentru sănătate nu au importanţa cuvenită. E imperios necesară modificarea curiculei de pregatire in medicina de familie, cu asigurarea unui modul de urgenţe pediatrice, de pediatrie generală şi medicină preventivă. Triajul epidemiologic la intrarea copiilor în colectivitate a fost o altă temă intens dezbătută, subliniindu-se birocraţia excesivă şi serviciile medicale dublate acordate de medici de familie şi medici şcolari, în acelaşi timp.

Tulburările adictive la copil şi adolescent a constituit tema unei alte sesiuni comune, extrem de interesante. Fumatul, alcoolul, consumul de droguri sunt comportamente des întâlnite în rândul adolescenţilor, cu impact major în sănătatea proprie şi în dezvoltarea lor armonioasă, fiind o problemă importantă de sănătate publică. Campaniile naţionale de informare şi conştientizare a riscurilor, educaţia pentru sănătate derulată în şcoli şi în cadrul consultaţiilor preventive din cabinetul medicului de familie pot influenţa în bine sănătatea adolescenţilor noştri. Reprezentanţii AREPMF au prezentat un scurt raport privind strategia naţională  „2035 – Prima Generaţie fără Tutun a României”, arătând că înţelegerea şi conştientizarea importanţei prevenţiei şi adoptarea unor comportamente şi a unui stil de viaţă sănătos, vor avea, pe termen scurt, un impact major asupra conştientizării factorilor de risc şi schimbării mentalităţii populaţiei, iar pe termen lung, asupra îmbunătăţirii stării de sănătate şi creşterii speranţei de viaţă în România.

Nutriţia copilului şi adolescentului, tulburările de comportament alimentar, deficitele nutriţionale la copil reprezintă o preocupare permanentă a medcilor care se ocupă de îngrijirea medicală a copilului, regăsindu-se în multitudinea de prezentări orale şi postere pe aceste teme. Problemele îngrijirii medicale complexe a copiilor cu boli cronice, accesul la servicii medicale şi  dreptul fundamental la sănătate a fiecărui copil, au fost abordate în cadrul sesiunilor de pediatrie socială.

Sesiunea „Salvaţi copiii- România” organizată de fundaţia cu acelaşi nume a abordat probleme importante legate de îngrijirea medicală a mamei şi copilului, prezentând situaţia disponibilităţii serviciilor medicale pentru gravidă şi nou-născut în zonele defavorizate. Implicarea individuală şi importanţa echipei pentru asigurarea unor servicii medicale de bază, sunt esenţiale pentru sănătatea copiilor noştri iar exemplele oferite de aceşti voluntari inimoşi îndeamnă la acţiune. Proiectul „Fiecare copil contează!” înseamnă o şansă în plus pentru fiecare copil născut prematur. Dotarea maternităţilor cu incubatoare şi aparatură medicală performantă a însemnat un pas important în scăderea mortalităţii infantile în România.

Au fost multe dezbateri ştiinţifice interesante, dezbătute într-o atmosferă interactivă, colegială, constructivă, într-o ambianţă plăcută, elegantă, oferită de Hotelul Grand Napoca. Acest eveniment a oferit ocazia de a discuta, de a comunica propria experienţă, de a învăţa împreună şi de a redescoperi importanţa echipei pentru tot ceea ce întreprindem pentru binele copiilor români.

Felicitări şi mii de mulţumiri echipei gazdă, coordonată de Prof Dr Miu Nicolae! O echipă care ne-a primit cu multă căldură şi ospitalitate, cu o deschidere şi o viziune extraordinară, care va influenţa în bine asistenţa medicală a copilului!


Echipa AREPMF

12 afișări

Comments


bottom of page