top of page

Interacțiuni terapeutice

farm. Smărăndița Ștefan, dr. Ileana Brînză

Algoritmi de practică pentru medicul de familie – vol.I

Pacientul se așteaptă să primescă informații complete despre administrarea medicamentelor concomitent cu recomandările legate de optimizare a stilului de viață, atât în cabinetul medicului de familie, cât și în farmacie.

Pentru realizarea acestor așteptări este esențial existența unui limbaj comun în echipa medicală.

Triunghiul sanogen - medic-pacient-farmacist - astfel format va rezista mai bine influențelor venite din diverse surse de informare nevalidate științific.

Din multitudinea interacțiunilor terapeutice întâlnite în practica curentă, începem cu câteva situații mai des întâlnite:

1)administrarea anticoagulantelor orale (ACO)

2)consumul de suc de grapefruit

3)consumul de alcool


1) Anticoagulantele orale


*Se recomandă ca medicamentul să fie administrat la aceeași oră, de preferat seara; în acest fel, în zilele când pacientul își verifică INR își va putea modifica doza deja din aceeași seară, dacă este nevoie.

2) Grapefruit-ul, obținut din încrucișarea accidentală a portocalei cu pomelo, este bogat în vitamina C și potasiu. Un fruct întreg sau 200 ml de suc sunt suficiente pentru a interacționa semnificativ cu sistemul enzimatic ducând fie la:

  1. a)creșterea concentrației serice a medicamentelor și implicit la creșterea riscului deefecte secundare sau reacții adverse (alprazolam, sertralina, finasteride, sildenafil,dextrometrofan, eritromicina, claritromicina, carvedilol).

  2. b)blocarea activității proteinelor transportoare urmată de scăderea substanței active încirculație și implicit a efectului medicamentului (fenoxifenadina).

Din cele peste 85 de medicamente care interferă terapeutic cu sucul de grapefruit am detaliat câteva care pot avea reacții adverse grave conform tabelului 2.

3) Alcool - Cuvântul apare în secolul XII și provine din limba arabă (ALKHL = al-kuhul, la început acesta fiind numele unei pudre foarte fine de sulfură de stibiu Sb2S3 folosită ca antiseptic şi machiaj pentru ochi; Coranul, în versetele 37:47, foloseşte cuvântul ALGhWL = al-ghawl — însemnând "spirit" sau "demon" — cu sensul de "lucrul care dă vinului tăria".

Dovezi ale consumului de alcool datează încă de la anul 7000 î.e.n. Metoda distilării, așa cum o cunoaștem astăzi, este descoperită de persani la anul 1000 î.e.n. În decursul timpului, alcoolul a fost consumat pentru o varietate de motive: igienice, alimentare, medicale, religioase, distractive.

Prima licență oficială de distilare:

- în Europa, a fost dată în 1608 în Irlanda;

- în America, în 1640, a primit-o un emigrant olandezo-polonez, stabilit în Manhattan-ul de azi.

Interacţiunile dintre alcool şi medicamente la nivelul absorbţiei pot fi determinate de:

- modificarea solubilităţii preparatelor de către etanol;

- influenţarea evacuării stomacului de către alcool şi medicamente;

- intensitatea proceselor de metabolizare a alcoolului la nivelul stomacului;

- influenţa medicamentelor asupra activităţii alcooldehidrogenazei gastrice.

4) Recomandări pentru triunghiul sanogen - medic- pacient – farmacist - pentru apreveni interacțiunile terapeutice


Ca medici și farmaciști putem să actualizăm cu pacientul lista lui de medicamente, deprinzând-ul să devină pro-activ în gestionarea propriei sănătăți. Astfel vom avea mai multe șanse să avem pacienți care:

își cunosc propria stare de sănătate,

respecta indiațiile de administrare a medicamentelor,

nu achiziționează medicamente făra prescriere sau recomandare.


Comunicați! - despre toate medicamentele administrate, inclusiv OTC-uri sau produse fitoterapice.

Atenționați! - despre interacțiunile medicamentoase

Avertizați! - despre interacțiunile medicamentelor cu alimentele sau băuturile.

80 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Meningococemia

コメント


bottom of page