top of page

DESPRE NOI

Dragi colegi,

​

Fiecare zi în lumea medicală înseamnă un È™ir de noi provocări. Presiunea  la care este supus corpul medical vine nu doar din partea societății în care trăim, nu doar de la cantitatea uriașă de informaÈ›ii noi care apar în sfera medicală, nu doar din afluxul de pacienÈ›i care ne intră pe ușă, ci în mod special, din problemele de comunicare interpersonală, care marchează munca fiecăruia dintre noi, zi de zi.

Societatea în care  trăim este în continuă schimbare, relaÈ›ia medic-pacient este È™i ea într-un continuu proces de remodelare. Nu se poate concepe această relaÈ›ie fără ca ea să aibă la bază încrederea pacientului în medicul său curant, fără respect bilateral sau valorizare permanentă , fără o comunicare reală cu omul aflat în suferință din faÈ›a ta.

Între solicitările cotidiene ale unei societăți agitate, tensionate, permanent în întrecere cu Timpul È™i Pacientul, care are nevoie pentru a se vindeca, nu doar de o pastilă, ci mai ales de Cuvânt, de un cuvânt bun, de un gest minimal de grijă față de el, peste medic trece în fiecare zi o ”furtună“ birocratică sau o “avalanșă” informaÈ›ională, după cum este È™i anotimpul È™i viaÈ›a pe care acesta îl sau o trăieÈ™te.

 

Întrebarea firească în acest context este, desigur: De ce AREPMF?

De ce AREPMF, când există o abundență de organizaÈ›ii, de evenimente medicale, mai ales în marile oraÈ™e? De ce AREPMF, când există internet-ul, prietenul nostru “cel de toate zilele”? Ce are de spus în plus AREPMF, față de alÈ›ii, în lumea medicală?

Răspunsul vine simplu È™i curat: pentru că AREPMF are de oferit două lucruri esenÈ›iale în peisajul medicinii de familie, doi piloni puternici pentru a dezvolta È™i consolida relaÈ›iile interumane, care constituie de fapt baza în medicina de familie:

  1. Actualizarea informaÈ›iei profesionale medicale în practica pediatrică a echipei medicului de familie (pilonul profesional dedicat medicilor È™i asistenÈ›ilor medicali)

  2. Optimizarea stilului de viață al familiei – Programul educaÈ›ional „Școala Familiei Mele” (pilonul de educaÈ›ie pentru prevenÈ›ie dedicat familiei)

 

Ce aduce nou AREPMF?

Promovarea unor modele inovative de practică profesională pediatrică în medicina de familie destinate trecerii parteneriatului medic-familie de la stadiul de concept la implementare practică.

 

Care vor fi direcțiile noastre de acțiune?

  • Puericultura - Monitorizarea dezvoltării fiziologice a copilului 0-18 ani

  • NutriÈ›ia 0-18 ani

  • Imunoprofilaxia

  • Repere temporale ale dezvoltării neuro-psihice ale copilului, de la naÈ™tere până la 18 ani

  • Rolul familiei în dezvoltarea personalității copilului 0-18 ani

  • Depistarea precoce È™i managementul factorilor de risc implicaÈ›i în etio-patogeneza bolilor cronice: anemie, rahitism, HTA, dislipidemie, obezitate, boli respiratorii, disfuncÈ›ii endocrine, afecÈ›iuni neuro-psihice, afecÈ›iuni hepatice, afecÈ›iuni renale, afecÈ›iuni oncologice, etc.

 

Patologie pediatrică în medicina de familie

  • Programe de prevenÈ›ie adaptate la nevoile grupului È›intă, cu accent deosebit pe copiii proveniÈ›i din grupurile sociale defavorizate.

 

Ce ne propunem?

  • Promovarea educaÈ›iei È™i instruirii permanente profesionale în practica pediatrică a medicilor de familie.

 

Cum ne propunem să facem?

  • Organizarea de programe, proiecte, conferinÈ›e, cursuri, ateliere cu tematică specifică, în cadrul proiectului naÈ›ional “Școala Familiei Mele” :

  • Dezvoltarea unei conduite unitare în practica medicului de familie pentru supravegherea activă a sănătății copilului

  • Dezvoltarea abilitătilor de consiliere a familiilor pentru creÈ™terea È™i dezvoltarea sănătoasă a copilului

 

Cu cine ne propunem să conlucrăm?

Echipe medicale interdisciplinare + societate civilă + decidenți

Personal, sunt onorată să avem în AREPMF o echipă cu oameni de caracter, cu suflet frumos, profesioniÈ™ti adevăraÈ›i, entuziaÈ™ti, calzi È™i buni, precum pâinea aburindă scoasă din cuptor È™i pusă pe È™tergarul alb de pe masa familiei, gata pentru a o împărÈ›i cu oameni dragi inimii.

 

Proiectele noastre, aduc Schimbarea.

DefiniÈ›ia Schimbării în bine, a creionat-o poate cel mai frumos Părintele Arsenie Boca, spunând: “La început dai din ce ai, apoi dai, din ceea ce eÈ™ti”

​

Cu drag,

Dr. Raluca Ghionaru
Președinte AREPMF

De ce AREPMF?

 

AsociaÈ›ia Română pentru EducaÈ›ie Pediatrică în Medicina de Familie -  AREPMF- s-a înfiintat din dorinÈ›a de a promova sănătatea tinerilor noÈ™tri pacienÈ›i, copii È™i adolescenÈ›i. Ne dorim creÈ™terea standardelor în asistenÈ›a medicală primară a copiilor È™i tinerilor iar pentru asta avem nevoie de educaÈ›ie, cercetare È™i nu în ultimul rând, de comunicare.

Medicul de familie urmăreÈ™te dezvoltarea copilului de la naÈ™tere până la maturitate, într-un parteneriat continuu cu părinÈ›ii dar È™i cu medicii de alte specialități astfel încât micuÈ›ii pacienÈ›i să se dezvolte armonios È™i să fie sănătoÈ™i.

PrevenÈ›ia ocupă un loc important în activitatea medicului de familie È™i educaÈ›ia pentru sănătate este un instrument extrem de util în acest scop. Consilierea pentru un mod de viață sănătos este apanajul medicului de familie È™i aceasta poate fi oferită pe diferite căi: întâlniri educative, ateliere, conferinÈ›e dar È™i cu ocazia fiecărei consultaÈ›ii sau în spaÈ›iul virtual.

 

Medicii de familie au responsabilitatea educaÈ›iei populaÈ›iei È™i pentru asta au nevoie de actualizarea permanentă a cunoÈ™tiinÈ›elor profesionale È™i dezvoltarea abilităților de comunicare astfel încât informaÈ›ia medicală să fie percepută corect de către populaÈ›ie.

O vorbă din popor spune:”AÈ™a cum ne creÈ™tem copiii, aÈ™a îi avem” È™i este un mare adevăr. Suntem responsabili cu toÈ›ii, părinÈ›i, medici, educatori È™i decidenÈ›i, de felul în care ne creÈ™tem copiii, de modul cum ne pregătim pentru ziua de mâine.

Avem parte de părinți responsabili, dornici să asigure puiului lor tot ce-i mai bun, dornici să primească informații profesioniste, de buna calitate. Suntem pregătiți să le devenim parteneri pentru un proiect comun: viitorul copiilor noștri.

 

​

"Sunt unii medici care nu au experienÈ›a îngrijirii medicale a copiilor È™i care sunt reticenÈ›i în a se ocupa de copii, o privesc ca pe o mare responsabilitate, ca pe un mare risc. Da, e o mare responsabilitate dar satisfacÈ›ia profesională e mult mai mare. Copiii sunt niÈ™te pacienÈ›i minunaÈ›i, au o energie fantastică È™i îÈ›i dau putere È™i entuziasm să mergi mai departe.

 

GândiÈ›i-vă ce mulÈ›umire sufletească avem urmărind bebeluÈ™ul cum creÈ™te, monitorizându-i dezvoltarea È™i ajutând împreună cu părinÈ›ii să crească sănătos, să devină adult, să-È™i întemeieze o familie È™i să devină el la rându-i, părinte.

 

Împreună, părinÈ›i È™i medici, putem crea o lume mai bună, cu copii È™i tineri sănătoÈ™i.

 

Haideți alături de noi!

 

Vă așteptăm cu drag!"

 

Dr. Emiliana Costiug, Medic primar MF

Membru AREPMF

bottom of page