top of page

Comunicat post-eveniment WHO Country Office in Romania


Medicii de familie români participă la un workshop dedicat consolidării acoperirii vaccinale pentru refugiații ucraineni



Săptămâna trecută, Biroul de țară al OMS în România a susținut workshopul "Modalități de consolidare a acoperirii vacinale pentru refugiații ucraineni", în parteneriat cu Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) și sub patronajul Ministerului Sănătății. Această inițiativă a fost organizată cu sprijinul Senatului României, Colegiului Medicilor din România și Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.


În cadrul evenimentului au fost abordate principalele bariere ce apar în calea acoperirii vaccinale a refugiaților, cum ar fi diferențele dintre cele două țări în ceea ce privește programele de vaccinare de rutină și dezinformarea privind vaccinarea în cadrul populației ucrainene. Cu această ocazie, a fost lansat și „Îndreptarul de vaccinare în cabinetul medicului de familie”, o carte dedicată practicii de vaccinare în rândul medicilor de familie.


„Vaccinarea la momentul potrivit are un mare potențial de reducere a gravității bolilor. România a făcut progrese în domeniul imunizării, însă mai sunt multe ținte de atins la nivelul întregii regiuni europene. Deplasarea populațiilor pune la încercare sistemele de sănătate, care se confruntă deja cu reticența față de vaccinare. Cu toate acestea, profesioniștii din domeniul sănătății sunt cel mai puternic aliat al nostru în promovarea acoperirii vaccinale și în combaterea dezinformării cu privire la imunizare. Suntem recunoscători partenerilor noștri naționali și lucrătorilor din domeniul sănătății din România pentru munca depusă pentru a asigura accesul tuturor la vaccinurile care salvează vieți”, a declarat Dr. Caroline Clarinval, Reprezentantul OMS și Șefa Biroului de țară al OMS.


De asemenea, Dr. Valeria Herdea, Președintele AREPMF, a menționat: „Eradicarea bolilor infectioase cu evoluție severă rămâne un deziderat al oricărei societăți moderne. Viziunea pe termen lung implică dezvoltarea de programe educaționale medicale în școală, adresate femeii însărcinate și continuate pe întreg parcursul vieții de adult. Accesul fiecărei persoane la servicii de prevenție, comunicarea respectuoasă, clară, transparentă către populație a riscului de boală infecțioasă în absența vaccinării, înțelegerea faptului că fiecare dintre noi este responsabil pentru sănătatea lui, dar și a comunității în care traiește, aprovizionarea vaccinală continuă și legislația protectivă în domeniul vaccinării, rămân pietre de temelie în prevenție.”


Evenimentul a avut loc la Palatul Parlamentului, în format hibrid, cu 100 de invitați prezenți în persoană și peste 150 de medici de familie din România care au participat la sesiunea online. Printre cei prezenți s-au numărat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății , Prof. Univ. Dr. Adrian Cercel, Președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României, Prof. Univ. Dr. Daniel Coriu, Președintele Colegiului Medicilor din România, precum și specialiști nationali și internaționali din domeniu.


Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la înființarea OMS și, ca parte a seriei de activități organizate de Biroul de țară al OMS în România, acest eveniment este un prilej de a celebra realizările OMS în promovarea sănătății și a justiției, în combaterea inegalităților în materie de sănătate și în promovarea gradului de vaccinare la nivel mondial.


De la înființarea OMS în 1948, lumea a făcut progrese majore în domeniul sănătății publice, astfel salvându-se milioane de vieți. Eforturile de eradicare a variolei și reducerea cu 99% a incidenței poliomielitei reprezintă un bun exemplu al importanței vaccinării și al succeselor înregistrate la nivel mondial.

Aceste eforturi trebuie să continue, iar un pas important în această direcție este asigurarea accesului refugiaților la serviciile de sănătate, inclusiv la vaccinare, care protejează atât populația strămutată, cât și națiunile gazdă de principalele boli care pot fi prevenite prin vaccinare, cum ar fi COVID-19, poliomielita, tuberculoza (TB) și rujeola.


Workshopul organizat de OMS România și AREPMF, sub patronajul Ministerului Sănătății, a contribuit la îmbogațirea cunoștințelor despre cerințele de vaccinare pentru refugiații ucraineni și despre diferențele dintre programele de vaccinare din România și Ucraina în rândul medicilor de familie din țară. De asemenea, evenimentul a facilitat înțelegerea nevoilor de sănătate ale refugiaților ucraineni și a barierelor întâlnite de aceștia în calea accesului la asistență medicală, precum și prezentarea unor modalități de abordare a îngrijorărilor sau a dezinformării legate de vaccinare.


Note pentru redactori:

  • O selecție de fotografii de la eveniment poate fi accesată aici:

Photo Credit: Mihai Eremia, OMS Romania

  • Biroul OMS în România a fost înființat în 1990 la București pentru a desfășura o serie de activități în domenii prioritare: consolidarea accesului la medicamente accesibile și de calitate; asistența medicală primară, inclusiv cea comunitară; îngrijirea mamei și copilului; sănătatea reproducerii și planificarea familială; sănătatea mintală; prevenirea, supravegherea și controlul HIV/SIDA, tuberculozei și hepatitelor.

  • Principalul obiectiv al Biroului de țară este de a sprijini Ministerul Sănătății și Guvernul României în dezvoltarea politicilor de sănătate, îmbunătățirea sănătății populației și răspunsul la urgențele multiple.

  • Pandemia COVID-19 și alte situații de urgență în domeniul sănătății, crizele umanitare și climatice care se suprapun, constrângerile economice și conflictele au făcut ca drumul fiecărei țări către implementarea conceptului de #SănătatePentruToți să fie tot mai urgent. OMS și autoritățile din România colaborează pentru ca toți oamenii să fie protejați de urgențe si să ducă o viață sănătoasă și împlinită, într-o lume pașnică, prosperă și durabilă.

  • Pentru mai multe informații despre activitatea OMS în România, ne puteți urmări conturile de Facebook, Instagram și Twitter.

  • AREPMF (Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie) este o organizație neguvernamentală dedicată promovării și dezvoltării profesionale și științifice a practicii pediatrice a medicinei de familie din România. Mai multe detalii: www.arepmf.ro



WHO Country Office in Romania | Email: eurowhorom@who.int

Bucharest, Romania | www.who.int/europe


158 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page