top of page
  • Poza scriitoruluiAREPMF

Mituri despre alăptare

Actualizată în: 13 ian. 2019


1. Dacă sugarul plânge înseamnă că mama nu are suficient lapte sau laptele este slab.

FALS – Laptele de mamă este alimentul ideal pentru copil. El poate să plângă din multe motive dar în puține cazuri este vorba de o cantitate insuficientă de lapte dacă tehnica alăptării este corectă, alimentația este la cerere și copilul este pus la sân fără restricții.

2. Copilul alimentat la sân are nevoie de apă dacă este prea cald.


FALS – Copilul alimentat la sân nu are nevoie de lichide administrate suplimentar. Laptele de mamă are compoziția variabilă, în funcție de nevoile copilului. La începutul suptului, laptele este mai apos iar spre sfârșit, laptele devine mai consistent. Când este foarte cald, copilul suge mai des și mai puțin pentru a-și potoli setea.


3. Copilul nu trebuie luat în brațe și alăptat de câte ori plânge.

FALS – Bebeluşii au nevoi fizice şi emoţionale, vor să se simtă în siguranţâ şi iubiţi. Este normal să dorească mângâierea și contactul strâns cu mama. După Jelliffe copilul este un „făt extrauterin” fiind total dependent de mama sa până la vârsta de 9 luni. În societăţile unde mama își poartă copilul în permanenţă cu ea, copiii nu plâng.

4. Alăptarea este dureroasă.


FALS – Durerea apare doar dacă atașarea copilului nu se face corect și astfel se produc ragade.

5. Ragadele se produc pentru că sugarul este lăsat prea mult timp la sân.

FALS – Nu există nici o relație de cauzalitate între durata suptului și apariția ragadelor.Dacă atașarea la sân se face corect, nu se produc ragade.


6. Mama trebuie să bea multe lichide pentru a crește secreția de lapte.

Fals. Mama trebuie să bea lichide când simte că îi este sete. Consumul scăzut de lichide pe termen lung, însă, duce la scăderea secreției lactate.


7. Mama trebuie să mânănce mai mult pentru a avea lapte.

FALS – Mama va avea o dietă echilibrată, ușor hipercalorică dar nu în cantităţi exagerate. Subnutriţia mamei afectează mai întâi corpul ei cu mult înainte de a afecta cantitatea laptelui.


8. Un consum crescut de lapte de vacă în dieta mamei ajută la creșterea secreției de lapte matern.

FALS – Laptele de vacă este necesar fiind o sursă de calciu dar consumul crescut de lapte de vacă poate determina colici abdominale sau dermatită atopică, datorită dezvoltării unei alergii la proteinele laptelui de vacă.


9. Mama nu ar trebui să consume unele alimente pentru a evita colicile abdominale ale copilului.

FALS – Mama poate consuma orice fel de aliment în cantitate moderată, dar trebuie să observe care sunt alimentele care, consumate repetat, produc colici copilului şi să le evite. Mamele cu antecedente de alergie trebuie să evite alimentele alergizante ( ouă, nuci,peşte, căpşuni).


10. Copilul va fi lăsat la sân doar pentru a se alimenta.

FALS – Copiii au nevoie să sugă atât pentru a se alimenta cât şi pentru a se linişti. Producţia de prolactină este stimulată de supt determinând creșterea secreției lactate și asigurând astfel alimentația naturală exclusivă a sugarului în primele șase luni.


Resurse: http://www.friendsofbreastfeeding.ie/wp/info-packs/breastfeeding-myths-by-dr-jack-newman-md-ibclc/

29 afișări
bottom of page