top of page
  • Poza scriitoruluiAREPMF

Refuzul vaccinarii


Vaccinurile au ajuns victimele propriilor lor succese. Omenirea s-a luptat decenii intregi cu boli infectioase necrutatoare, cu epidemii extinse care au lasat in urma suferinta, invaliditate sau moarte.

Datorita programelor intensive de vaccinare, nu mai vedem in zilele noastre cazuri de poliomielita sau de difterie, nu mai sunt cazuri de decese datorate tetanosului sau encefalitei rujeoloase iar variola a fost eradicata in intreaga lume. Batalia cu aceste boli infectioase a fost castigata, pe moment,  asa ca ne-am permis sa ne relaxam si sa emitem ipoteze….si cum toata lumea se pricepe la medicina, au aparut teoriile legate de inutilitatea sau chiar de nocivitatea vaccinurilor. Unii parinti au decis sa lase natura sa-si urmeze cursul si refuza orice vaccinare pentru copilul lor. Daca discutiile medic-parinte nu duc la niciun rezultat, medicul nu poate face nimic pentru micul pacient: se resemneaza si ii cere parintelui o declaratie pe proprie raspundere pentru refuzul vaccinarii, document ce va fi pastrat in fisa medicala (Aveti mai jos un model).

Ca medici de familie, incercam sa le oferim parintilor informatii legate de vaccinuri, de beneficiile vaccinarii si mai ales de riscurile nevaccinarii.

Am deplina convingere ca vaccinarea salveaza vieti si ofera o viata sanatoasa pentru copiii nostri. Sta in puterea noastra sa ne protejam copiii!

146 afișări
bottom of page