top of page

Vaccinurile, victimele propriului lor succes


 

Istoria ultimelor secole consemneaza realitati triste precum aceea ca gripa spaniola a ucis 20 de milioane de persoane, mult mai mult decat primul razboi mondial, variola a secerat sute de mii de vieti, poliomielita a lasat in urma sute de mii de copii invalizi etc.

Astazi pot fi prevenite prin vaccinare 25 de boli: difterie, poliomielita, rujeola, varicela, TBC, HPV, hepatita A, rabie, encefalita produsa de capuse, tetanos, BI HIB (Haemophilus influenzae tip B), rubeola, herpes zoster, gripa, inf. meningococice, holera, antrax, encefalita japoneza, tuse convulsiva, hepatita B, oreion, inf. pneumococice, febra tifoida, rotaviroze, febra galbena.

In Romania avem un Program National de Imunizare (PNI) care asigura vaccinarea impotriva a zece boli:  tuberculoza, hepatita B, poliomielita, tetanos, difterie, tuse convulsiva, infectia cu Haemophilus influenzae tip B, rujeola, oreion (parotidita epidemica, infectie urliana), rubeola.

In PNI este prevazut si vaccinul impotriva infectiei cu pneumococ. Din pacate, introducerea accestui vaccin este conditionata de lipsa fondurilor necesare achizitionarii acestuia. In urma cu cativa ani, aceeasi situatie a fost si in cazul vaccinului impotriva infectiei cu Human Papiloma Virus. Datorita absentei unei campanii de informare corecta a populatiei privind riscurile nevaccinarii si beneficiile reale ale vaccinarii, de acest vaccin nu au beneficiat decat un numar redus de fete din lotul catagrafiat.


Asociatia Romana pentru Educatie Pedriatica in Medicina de Familie (AREPMF) a propus si sustine cu tarie necesitatea initierii unei Campanii nationale de informare corecta a populatiei privind riscurile nevaccinarii si beneficiile reale ale vaccinarii. Initiativa a  fost lansata in data de 22 iunie anul curent, cu ocazia Mesei Rotunde: „Si copiii romani sunt copii europeni. Vaccinarea un drept la sanatate.”, AREPMF avand ca principali parteneri de proiect Societatea Romana de Microbiologie, World Vision si Salvati Copiii. Initiativa a fost sprijinita de catre: Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor, Comisia pentru Sanatate Publica a Senatului Romaniei Salutam prezenta alaturi de noi in demararea acestei Campanii, a unor importante foruri stiintifice: Societatea Romana de Pediatrie, Institutul National de Sanatate Publica, Ministerul Sanatatii, Consiliul National al Audiovizualului, reprezentanti ai Societatii Civile, reprezentanti de seama din Media. Va invitam sa urmariti reportajul Vaccinurile, „victimele” propriului succes, produs de catre Digi24, sub semnatura Dl. Catalin Deaconu, care ramane marturie vie pentru necesitatea stringenta a implicarii tuturor membrilor Societatii Civile intr-un efort comun in vederea constientizarii rolului fiecarui individ in apararea propriei sale sanatati, in protejarea sanatatii copiilor nostri, in prevenirea raspandirii in masa a unor boli infectioase cu evolutie extrem de severa.

2 afișări

Comments


bottom of page