top of page

Ziua Mondiala a Sigurantei Pacientului

Comunicat de presă

în contextul Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului: Sunt necesare politici și măsuri coerente pentru a asigura nașteri în siguranță


Mesajul Colegiului Medicilor din România în contextul Zilei Mondiale pentru

Siguranța Pacientului


Acționați acum pentru o naștere în siguranță și cu respect. Aceasta este tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului, marcată astăzi, 17 septembrie. Colegiul Medicilor din România își alătură vocea campaniei globale lansate de Organizația Mondială a Sănătății.

În România, anul trecut au decedat 1.099 de copii cu vârsta sub 1 an (1) . Cele mai recente date oficiale europene au plasat România în 2019 ca având a doua cea mai mare rată de mortalitate infantilă din Uniunea Europeană – 5,8 decese la 1.000 de nașteri, față de 3,4 decese la 1.000 de nașteri, media europeană (2). Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, echipamentele medicale insuficiente, dar și un număr insuficient de medici ar putea fi factori pentru această situație (3).


În total, în țara noastră erau anul trecut 4.613 paturi de neonatologie, dintre care numai 13 în mediul rural, și 814 medici neonatologi (4).


În ceea ce privește specialitatea obstetrică-ginecologie, în România erau în 2020 8.558 de paturi, dintre care 37 în mediul rural, și 2.795 de medici (4).


”Este nevoie de investiții susținute, inclusiv în resursă umană, pentru a asigura accesul la servicii medicale sigure și de calitate, pe tot teritoriul țării, pentru femeile însărcinate și pentru nou-născuți. Cifrele privind mortalitatea infantilă sunt în scădere, însă nu suficient de rapidă. Mai mult, vedem și în acest sector, ca în multe altele din domeniul medical, o disparitate accentuată între mediul rural și cel urban. Este nevoie de măsuri urgente pentru ca aceste diferențe să se reducă pe cât posibil”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.


Colegiul Medicilor din România cere eforturi din partea tuturor factorilor implicați și politici ample și coerente la nivelul sistemului de sănătate pentru a asigura nașteri în siguranță și își ia angajamentul să depună toate eforturile, în limita competențelor sale, în acest sens.


”Sarcina și nașterea reprezintă poate cele mai importante momente în viață, iar medicii și întreg personalul medical trebuie să se asigure că pacienții – mame și nou-născuți- primesc cele mai bune îngrijiri și să sprijine, acolo unde este posibil, nașterea naturală. Pentru aceasta este nevoie de o resursă umană calificată, care să își desfășoare activitatea în condiții adecvate”, a declarat dr. Valeria Herdea, vicepreședintele Colegiului Medicilor din România.


La nivel mondial, aproximativ 810 femei mor în fiecare zi din cauze prevenibile legate de sarcină și naștere. În plus, aproximativ 6.700 de nou-născuți își pierd viața în fiecare an, adică 47% din toate decesele înregistrate la copii sub 5 ani. Circa 2 milioane de copii se nasc morți an de an, iar în 40% dintre cazuri decesul intervine în timpul travaliului (5).



Referințe:


3 afișări

Comments


bottom of page