top of page

Alimentația la adolescent

Dr. Niculina Simona Rus, Asist. Univ. Dr. Claudia Felicia Pop, Dr. Raluca Ghionaru, Dr. Ileana Brînză


Algoritmi de practică pentru medicul de familie – vol.IIPrincipalele obiceiuri culinare ce pot interfera cu creșterea și dezvoltarea normală în această perioada de viață sunt:

1. Alimentația de tip fast-food se referă la mâncarea preparată rapid și care este servită în restaurantele de specialitate.


Principarele caracteristici ale alimentelor fast food sunt:

- dimensiunea porției mare,

- densitatea energetică ridicată,

- conținutul ridicat de grăsimi saturate și trans,

- încărcarea glicemică ridicată,

- conținutul scăzut de fibre,

- gustul atrăgător (oferit de grăsimi, zahăr și sare).

Aceste caracteristici pot provoca creșterea excesivă în greutate, după cum arată studiile privind relația dintre fast food și obezitatea la copii și adolescent. Consumul ridicat de produse alimentare prăjite, în afara de casei, a fost asociat cu creșterea IMC.


2. Alimentația de tip junk food este reprezentată de consumul de alimente cu valoare nutrițională scăzută.13 Junk food este un termen peiorativ pentru produsele alimentare care conţin un nivel ridicat de calorii, de zahăr sau grăsimi, cu o cantitate mică de fibre, proteine, vitamine și minerale. Alimentele considerate în mod obișnuit junk food includ gustări sărate, produse de patiserie, gumă de mestecat, bomboane, deserturi dulci, mâncare fast-food prăjită și băuturi zaharoase carbogazoase.


Recomandarea ESPGHAN: Consumul regulat de junk-food, porții cu dimensiuni mari și densitate energetică mare ar trebui evitat.

152 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Meningococemia

Commenti


bottom of page