top of page

Comunicat AREPMF – Epidemie Rujeola 2016


 

Ministerul sanatatii a declarant miercuri, 21 septembrie, epidemie de rujeola pe teritoriul tarii, facand public numarull decazuri de rujeola apatute in Romania in acest an (675), precum si faptul ca 3 dintrea aceste cazuri s-au soldat cu decesul pacientilor. AREPMF isi exprima profunda ingrijorare fata de situatia epidemiologica prezenta in Romania. Este extrem de trist sa pierdem vieti de copii nevinovati, in secolul XXI. Copiii au nevoie sa fie protejati,fata de riscul imbolnavirii prin boli infectioase prevenibile prin vaccinare. Intelegerea gravitatii situatiei poate si trebuie sa duca la adoptarea de masuri rapide, eficiente, pe termen lung, in domeniul preventiei.


Principalele problem cu care ne confruntam sunt:

Scaderea dramatica a acoperirii vaccinale in Romania, cu mult sub pragul de protectie de 95% recomandat de catre OMS.Riscul de re-emergenta al unor boli infectioase severe, considerate eradicateAderenta in scadere a populatiei, la masurile de preventie in domeniul sanatatii in general si, in mod particular, in domeniul vaccinologiei, in ciuda demersurilor educationale sporite, derulate in ultimii ani de catre profesionistii in sanatate. 


Cauze  majore ale scaderii acoperirii vaccinale sunt: –   refuz vaccinal –   migratia populatiei –   minoritati etnice greu de acoperit –   unitati scolare neacoperite cu personal medical –   flux inconstant de aprovizionare cu vaccinuri –   birocratizarea excesiva a sistemului –   lipsa unei legislatii ferme, cu adevarat protectoare pentru sanatatea copiilor –   neincrederea populatiei in deciziile corpului medical, prin promovarea repetata a imaginii negative a medicului in societate –   absenta unor Campanii de Educatie Nationala, care sa readuca in atentia societatii civile, beneficiile vaccinarii si riscurile la care este expusa intreaga populatie in absenta  protectiei obtinute prin imunizare corecta si completa, in fata unor boli extrem de grave, al caror singur tratament eficient il constituie preventia prin vaccinare.


AREPMF militeaza constant pentru imbunatatirea calitatii vietii pacientilor prin promovarea unor programe de sanatate bazate pe preventie si educatie pentru sanatate in randul populatiei.

2 afișări
bottom of page