top of page

Comunicat post-eveniment – Conferinţa Naţională AREPMF ediţia IV- Tg. Mureş, 2018


 

Stimati invitati, dragi colegi, dragi parteneri,

Bilantul unui Eveniment Stiintific Inovativ dedicat Echipei medicale de asistenta medicala primara

1 conferinta

2 parteneri institutionali

3 sesiuni Meet the Experts

6 sesiuni Meet the Professors

20 de ateliere interactive cu tematici diferite

30 de ore de sesiune in plen

50 de asistenti medicali

116 lectori

500 de medici

Cea de-a patra Editie a Conferintei Nationale a Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF) si-a inchis portile. Evenimentul stiintific, derulat in perioada 22-25 februarie 2018, in Centrul Universitar Tirgu Mures, a beneficiat de participare internationala: Israel, Olanda, Belgia, Franta. Conferinta s- a desfasurat sub egida Parteneriatului Educational  cu Universitatea de Medicina si Farmacie Tirgu Mures, avand ca Parteneri Institutionali PrimariaTg Mures si Prefectura Mures.

Conferinta a reunit medici de familie, alaturi de colegi medici din alte specialitati medicale: pediatrie, neonatologie, pneumologie, gastroenterologie, cardiologie, ginecologie, ortopedie, neurologie pediatrica,  asistenti medicali, psihologi, kinetoterapeuti, medici specialisti recuperare medicala,  lectori de marca din domeniul medical, profesionisti reputati, pe plan national si international

Conferinta a debutat cu sesiuni dedicate urgentelor medicale din practica de cabinet. Viziunea  inovatoare a autorilor, medici de familie, a reusit sa integreze informatiile medicale de ultima ora, ghiduri si protocoale, ale societatilor de profil international, in algoritmi practici, utili in activitatea de zi cu zi.

O atentie speciala a fost acordata gravidei, nasterii si preluarii nou-nascutului. In viata reala, nasterea este asistata in maternitati dotate, cu personal medical instruit, parturienta beneficiind de ingrijire speciala. Simularea unei nasteri a avut ca premise, o situatie de urgenta, posibila, impusa de calamitati naturale, zona izolata sau conditii meteo extreme. Astfel de situatii, din pacate, sunt intalnite in practica, in zone indepartate ale tarii, de unde gravida nu poate fi deplasata in timp util catre o maternitate. Simularea medicala, a oferit participantilor o nastere spontana, necomplicata, Noelle si bebelusul ei,”personajele” principale, fiind manechine- model, de mama-nou-nascut. Proiectul a plecat de la dorinta de a reaminti participantilor, ca astfel de scenarii pot exista, ca pot fi rezolvate, daca intr-un cabinet medical, exista resursa umana educata: medic si asistenta medicala, asistenta medicala de ocrotire, exista resursa materiala– dotari corespunzatoare si nu in ultimul rand, exista posibilitatea reala de instruire a echipei medicale- resursa educationala insemnand educatia medicala continua

Sesiunile Meet the Professor si Meet the Experts, au captat interesul participantilor, prin tematica abordata de lectorii prezenti, personalitati de marca ale pediatriei si medicinei romanesti:  de la patologie respiratorie si digestiva, la abordarea pacientului HIV pozitiv, teme din practica neurologica pediatrica sau sinteza afectiunilor osteoarticulare. Fiecare dintre aceste subiecte a fost prezentat integrativ, cuprinzand elemente de diagnostic pozitiv si diferential, algoritmi de lucru sau modalitati colaborare interdisciplinara. Acad. Prof. dr. Adrian Restian, Prof Dr. Coriolan Ulmeanu. Prof Dr. Evelina Moraru, Prof Dr. Marin Burlea, Prof Dr. Doina Plesca, prof Dr. Sorin Man, Prof Dr. Ioan Tilea, Prof Dr. Oana Margineanu, Prof Dr. Cristian Gheonea sunt doar cateva dintre figurile emblematice ale medicinei, dascali dedicati  si medici de valoare, care au fost, ca de fiecare data si in acest an, alaturi de AREPMF.

Sesiunea dedicata asistentilor medicali a cuprins recomandari de practica medicala necesare echipei medic de familie – asistent medical, colaborarea dintre acestea fiind esentiala pentru asigurarea asistentei medicale la standarde inalta de calitate.

Tinerii medici au avut ocazia sa isi prezinte cunostintele si munca de cercetare intr-o sesiune interactiva de prezentare a E-posterelor. Lucrarile s-au dovedit a fi valoroase, inovative, au acoperit o arie larga din specialitati medicale diferite, iar cele mai bune dintre ele au fost premiate de Comisia de evaluare, constituita din 11 universitari si medici de familie.

Lansarea de carte din  acest an, a concentrat atentia auditoriului asupra lucrarilor semnate de colegii nostri, medici de familie sau din alte specialitati medicale:

“Indreptar de vaccinare dedicat parintilor” – autor Echipa AREPMF, volum de carte electronica ce aduce informatii despre bolile infectioase prevenibile prin vaccinare, vaccinuri, scheme de recuperare vaccinala,  sintetizate intr-un limbaj accesibil, adecvat, raspunzand celor mai frecvente intrebari adresate de parinti.

Accesibil la:

“Sindromul de burnout” – autori: Dr. Ileana Brinza si Dr. Valeria Herdea abordeaza o patologie frecventa in randul persoanelor active, personalul medical fiind una dintre categoriile cele mai afectate.

“Parinte la inceput de drum” – autor Dr. Valeria Herdea, un material util celor care au in grija nou-nascuti si copii, cu sfaturi de crestere si ingrijire, desprinse din experienta acumulata de-a lungul carierei medic de familie cu practica pediatrica.

“Semiologie pediatrica ilustrata” – autor Conf. Dr. Ladislau Ritli, volum cu caracter didactic dedicate tuturor celor care se pregatesc in domeniul pediatriei: studenti, medici rezidenti sau specialisti.

O alta premiera a constituit-o si Gala Premiilor AREPMF, Editia I- care a omagiat personalitati marcante ale medicinei romanesti, oameni si medici implicati in Comunitatea in care traiesc, organizatii dedicate ingrijirii si ocrotirii copiilor si nu in ultimul rand- medici de familie, daruiti profesiei pe care au ales-o, adevarate modele pentru colegii mai tineri, pentru societate.

Evenimentul a fost creditat de  catre Colegiul Medicilor din Romania cu 20 de credite EMC si de  catre O.A.M.G.M.A.M.R. cu 15 credite.

Va asteptam  cu mult  drag alaturi de noi, la Conferinta Nationala a AREPMF Editia a V-a in perioada 21-24 februarie 2019!


                                           “Indrazneste, Poti!”

                                                                                                      ECHIPA AREPMF

42 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page