• Poza scriitoruluiAREPMF

Comunicat post-eveniment: HEALTH COMMUNICATION AND SOCIAL CONTEXT – Bucuresti, 26-27 octombrie 2017

Actualizată în: 28 iul. 2019

HEALTH COMMUNICATION AND SOCIAL CONTEXT

With the support of Erasmus +KA 107

October 26-27, 2017

College of Communication and Public Relations

College of Communication and Public Relations

National University of Political Studies and Public Administration

În zilele de 26 şi 27 octombrie 2017, Centrul de Cercetare în Comunicare al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA), în parteneriat cu Cox Center for International Mass Communication Training and Research, din cadrul University of Georgia (SUA), a organizat a opta ediție a workshop-ului româno-american cu tema Health Communication and Social Context.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unor experți cu notorietate în gestionarea comunicării medicale și în promovarea sănătății publice din România și din Statele Unite ale Americii. Dintre aceștia menționăm: Sarah Smith, Associate Director of Management Resources în cadrul agenției federale americane Centers for Disease Control and Prevention din Atlanta, SUA, expertă pe teme de global health security și politici publice în domeniul sănătății; Dr. Mihai Craiu, șeful secție Pediatrie V – Pneumologie Pediatrica, IOMC Alfred Rusescu, Bucuresti (România); Dr. Jeff Springstonn, profesor decan la University of Georgia, coordonatorul mai multor cercetări internaționale pe teme de prevenție în sănătate și intervenție comunitară în domeniul vaccine advocacy; Dr. Cătălin Cârstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți; Spitalul „Marie Curie”, Bucuresti (România); Dr. Raluca Ghionaru, medic de familie, vicepreședinte al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF); Dr. Emiliana Costiug, medic de familie, asistent universitar asociat UMF Cluj și secretar general al AREPMF.

Având în vedere epidemia de rujeolă din România, o atenție deosebită s-a acordat secțiunii de vaccinologie și Vaccine Advocacy. În acest sens, membrii Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), prezenți la eveniment – Dr. Emiliana Costiug, Dr. Raluca Ghionaru, Dr. Petruța Tarciuc și Dr. Alexandru Herdea – au prezentat proiectele derulate de AREPMF in ultimii 3 ani. Au fost prezentate și propunerile pentru un program integrat de comunicare privind imunizarea în medicina de familie.la nivel national, avand ca tema, educatia populatiei largi pentru a intelege riscul indus de boala si beneficiile preventiei prin vaccinare.

Membrii AREPMF au adus în discuție, de asemenea, studii de caz date din cercetări internaționale multidisciplinare și au avansat propuneri despre modalitățile optime de comunicare în sănătate, cu un accent asupra proiectului național derulat de AREPMF, Școala familiei mele.

Totodată, în marja evenimentului, în paralel cu secțiunea de Vaccine Advocacy, membrii AREPMF au fost consultați în legătură cu dezvoltarea unor indicatorii relevanți pentru domeniul sănătății, în cadrul proiectului Starea Națiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice (SIPOCA 11).

Workshopul se înscrie în seria evenimentelor academice și de cercetare organizate de SNSPA în domeniul comunicării medicale, după inițierea programului postuniversitar de Comunicare în domeniul sănătății. Crizele majore survenite în sectorul medical în ultimii doi ani, care au captat atenția presei și a publicului (incendiul de la Colectiv, scandalul Hexi Pharma, cazul copiilor diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic în județul Argeș sau recenta epidemie de rujeolă) au dovedit faptul că activitatea de comunicare are un rol vital.

SNSPA impreuna cuAsociația Româna pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie vor conlucra in vederea realizarii curriculum-ului stiintific, din cadrul programului postuniversitar, Comunicare în domeniul sănătății, care se va desfăsura la Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

Alina Duduciuc,

Lecturer, PhD