top of page

Comunicat post-eveniment Scoala de Jurnalism Medical - SNSPA - AREPMF

În perioada 25-26 iulie 2019, la sediul SNSPA București, s-a desfășurat un eveniment dedicat comunicării în sectorul de sănătate – Școala de Jurnalism Medical – un proiect realizat în colaborare cu Facultatea de Comunicare și Relații Publice (SNSPA) și Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF).


Evenimentul Școala de Jurnalism Medical a tras un semnal de alarmă asupra pericolul tabloidizării unor informații medicale care au doar scop raitingului. Conceptul care a stat la baza constructiei acestui eveniment este cel de responsabilitate asumată a fiecărui actor din comunicarea medicală atât față de comunitatea de profesioniști căreia îi aparține, cât și față de pacienți. Suntem convinși că jurnaliștii și medicii bine informați pot salva vieți și că ambii sunt în slujba binelui public atunci când comunică despre sănătate.


Prima zi a evenimentului a fost dedicată dezbaterilor despre profesionalizarea comunicării în sectorul de sănătate, despre etica în comunicarea medicală și modalitățile de construcție a știrilor medicale pentru o informare corectă, iar cea de-a doua s-a concentrat pe teme legate de gestionarea crizelor medicale în sectorul medical.


Cea de-a doua zi a evenimentului s-a desfășurat după un format inedit. În cadrul evenimentului, participanții s-au împărțit în patru grupe de lucru – jurnaliști, medici, profesori/experți în comunicare, funcționari publici – au simulat situații de criză de comunicare interpersonală (cu pacienții) și publică (despre vaccinare, nutriție, uzul unor medicamente, starea și situația unor pacienți etc.) și au generat soluții pentru rezolvarea crizelor de comunicare.


Speakerii și invitații, indiferent de afilierea insituțională, au agreat că există o nevoie reală de antrenare a abilităților de comunicare pentru actul medical (în comunicarea medic-pacient, comunicarea medic-jurnalist, comunicarea publică despre sănătate, comunicarea personalului clinic cu cel managerial, comunicarea clinică între specialități din diferite domenii medicale), precum și o reglementare a modului în care informația medicală este mediatizată.

Comunicarea este un element crucial în reușita gestionării situațiilor de criză în domeniul sănătății, după cum stipulează documentele programatice ale Comisiei Europene (Cartha Alba a sănătății europene - Together for Health: A strategic approach for the EU 2008–2013), precum și activitățile unor instituții internaționale cu rol în gestionarea sănătății (The European Center for Disease and Prevention Control – ECDC; The European Medicines Agency – EMA; The World Health Organization – WHO).


Împreună cu partenerii noștri educaționali de la programul postunviersitar Comunicare în domeniul sănătății (SNSPA-FCRP), ne exprimăm speranța că activitatea de comunicare în domeniul sănătății, în special în situații care pun în pericol starea de sănătate a populației, va fi un punct distinct pe agenda decidenților în următoarea perioadă.


Echipa SNSPA

Facultatea de Comunicare și Relații în Medicina de Familie Publice

Echipa AREPMF

Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie




Pentru mai multe imagini va rugam accesati: https://www.conferinte-arepmf.ro/scoala-de-jurnalism-medical

15 afișări

Comments


bottom of page