top of page
  • Poza scriitoruluiAREPMF

Comunicat post-eveniment: Wonca Istanbul 22-25 octombrie 2015


Ecourile Congresului Wonca rasuna inca proaspat, in mintea, inima si sufletul fiecarui participant. Din punct de vedere practic,Wonca Istanbul, a insemnat:

– 3500 participanti,

– 80 tari din intreaga lume,

– 30 simpozioane

– 289 prezentari orale

– 1403 e-postere

– 121 workshop-uri


Michael Kidd – presedintele Wonca World, in cadrul Ceremoniei Oficiale de Deschidere, a prezentat acest eveniment- “o manifestare Wonca World” si nu Wonca Europe, asa cum a fost anuntata oficial, in cadrul evenimentelor stiintifice dedicate medicilor de familie din Europa.

Participarea numeroasa, implicarea pro-activa, in activitatea stiintifica a participantilor, specificitatea subiectelor orientate spre activitatea cotidiana a medicului de familie, reprezinta doar cateva dintre punctele forte ale acestui eveniment de marca din lumea medicala.


In perioada 22-25 octombrie, Istanbul a imbinat o data in plus, curiozitatea pentru introspectia stiintifica si munca dura din spatele creionarii unei lucrari cu care sa indraznesti sa te prezinti la un astfel de eveniment, istoria si cultura a 80 de tari si in mod deosebit, dovada profesionalismului acelora dintre medici, care sunt cei mai aproape de pacientii lor -_medicii de familie. Sub deviza ”Future of family medicine being young, staying young…”, Wonca 2015, a insemnat un pas imens in recunoasterea activitatii stiintifice a medicilor de familie. Specialitatea medicala relativ tanara – prin numarul de ani de cand a fost oficial acreditata, medicina de familie a generat WONCA – Organizatia Mondiala a Medicilor de Familie, fondata in anul 1972. In acest moment, sunt inscrise aprox 120 tari din intreaga lume, totalizand un numar de peste 500.000 membrii activi.


Wonca Istanbul a reprezentat editia cu numarul 20. Fiind editie aniversara, s-a bucurat de un privilegiu deosebit: prezenta si implicarea in sustinerea unor referate, lucrari de cercetare, workshop-uri a unor personalitati marcante in lumea medicala: Michael Kidd – Presedinte Wonca World, Amanda Howe – Prezident-elect din 2013 la Congresul Wonca din Praga, urmand sa devina oficial prima presedinta femeie din lume pentru Wonca World , Job Metsemakers Presedintele WONCA Europe, pentru a enumera doar cativa, dintre acei oameni minunati, care au reusit in ultimii ani sa schimbe imaginea medicului de familie la nivel mondial. Entuziasti, neobositi, profesionisti implicati in munca de cercetare, educare a tinerilor viitori medici de familie, luptand din rasputeri, pentru a implementa in fiecare colt al Terrei, o noua viziune a ceea ce inseamna in final, medicul de familie, avand responsabilitati familiale, sociale, asemeni tuturor semenilor lor, daruind din timpul si energia lor, cred ca ar fi doar o modesta descriere a profilului acestor oameni absolut minunati. Modelul  genereaza modele, calitatea genereaza calitate, iata ca prin activitatea acestor medici, avem dovada vie ca un caracter generos, o minte deschisa si o viziune  in Viitor, pot aduce Schimbarea, despre care anul acesta doamna Presedinta  a Wonca Istanbul, doamna Dilek Guldal a vorbit – este pe cale sa devina posibila.


Experienta personala dobandita prin participarile la Wonca Viena, Wonca Praga, Wonca Lisabona cu lucrari orale sau postere, ne-a fost de real folos, astfel incat echipa AREPMF, la Istanbul, a avut bucuria si mandria de a spune ca in final, Romania a avut o altfel de reprezentativitate: pentru prima data din Romania, participa doua entitati reprezentand medicina de familie: Societatea Nationala a Medicilor de Familie(SNMF) si Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie(AREPMF). Diversitatea genereaza creativitatea iar aceasta ramane motorul evolutiei. Membrii ai ambelor Societati profesionale au fost activ implicati in derularea Programului Stiintific al Congresului.


Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF), a fost reprezentata de catre  Dr.Emiliana Costiug, Dr.Claudia Pop, Dr.Ioan Muresan, Dr.Popovici Petronela, Dr. Iustina Ardelean -Cluj, Dr. Simona si Marin Rus -Bistrita, Dr.Laura Comnea, Dr.Raluca Ghionaru, Dr.Valeria Herdea -Bucuresti.

Pentru prima data de la infiintare AREPMF, a participat la sectiunea Workshop.

 “Vaccine advocacy- puntea intre refuzul vaccinal si constientizarea  rolului si valorii normelor sociale de convietuire” – reprezentand tema abordata. Atelierul s-a bucurat de participarea colegilor din USA, Marea Britanie, Elvetia, Italia, Finlanda si Turcia, alaturi fireste de gazdele atelierului – colegi de pretutindeni din Romania: cu praxis atat in mediu  urban cat si rural.

 Desfasurat intr-o atmosfera colegiala, subiectul a suscitat numeroase interventii din partea colegilor prezenti. Prezentarea problemelor legate de comunicarea cu apartinatorul care inclina sa refuze copilului sau un drept fundamental la sanatate si viata, prezentarea unor probleme  esentiale, legate de actul vaccinal, precum si a solutiilor gasite de catre fiecare natiune dintre cele prezente in sala, au adus Worksop-ului un plus de valoare. Schimbul de experienta intre tari cu legislatie diferita, programe de vaccinare diferite, istorie diferita a implementarii procesului de vaccinare, vaccinare mai mult sau mai putin acoperitoare, modalitatile diferite de acceptanta a vaccinarii, accesul diferit la vaccinare in functie de posibilitatile fiecarui stat prezent: financiar sau  ca structura Program National de Vaccinare, implicarea decidentilor in facilitarea unei legislatii mai mult sau mai putin ferme in acest domeniu atat de sensibil pentru sanatatea unei comunitati, au constituit tot atatea puncte de discutat in cadrul worksop-ului derulat de catre AREPMF. Workshop-ul reprezinta munca unui grup mult mai larg, din randurile caruia Dr. Liliana Barbacariu -Iasi si Dr. Ileana Brinza -Braila, merita cu prisosinta a fi mentionate cu multumirile intregului nostru grup.


Din partea AREPMF, au mai participat:

-Sectiunea prezentari orale: dr. Laura Comnea – “Pasi pentru sanatate – Echipa interdisciplinara medic-educator-parinte”,

-Sectiunea e-Poster:”Tulburarile de somn la copil in practica medicului de familie ” dr. Lidia Soldea, dr. Laura Comnea, dr. Alexandru Herdea, dr.Valeria Herdea, Teodor Herdea.

Album foto:  https://goo.gl/Kmqc3K

8 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

COMUNICAT

bottom of page