top of page
Poza scriitoruluiAREPMF

Comunicat referitor la prima rundă de consultări având ca subiect Normele CO-CA 2019


 

Ieri, 21.01.2019, a avut loc la București prima rundă de consultări având ca subiect Normele CO-CA 2019. Au fost prezenți, conform calendarului CNAS, reprezentanți ai societăților profesionale și patronale: SNMF, UPIMF, AREPMF, Cartel ALFA precum și reprezentanții MS și CNAS.

Conform legislației în vigoare, aceste întâlniri au doar rol consultativ dar toate problemele discutate au fost consemnate într-un Proces Verbal asumat și semnat de toți delegații prezenți. De menționat că toate probemele prezentate de vorbitori s-au referit strict la Norme, fără nici o referire la CO-CA care nu se modifică în acest an.

De remarcat că toate organizațiile prezente au atras atenția asupra subfinanțării cornice a specialității MF, făcând propuneri asemănătoare pentru soluționare acestei probleme: creșterea valorii punctelor PC și PS (SNMF), plata PC pe mai multe grupe de vârstă care să reflecte complexitatea serviciilor medicale necesare acestora – 0-1 an, 1-6 ani, 7-59 ani, 60-79, 80 ani și peste, cu creșterea numărului de puncte PC acordate (AREPMF) dar în condițiile alocării a peste 10% din FNUASS pentru plata MF.

S-a solicitat asumarea responsabilității CNAS pentru precizarea categoriei de asigurat, pentru situația de pacient internat la momentul prezentării la MF, a medicamentelor primite de pacient de la alte specialități.

S-a discutat despre vacanța medicilor de familie: revenirea la sintagma „zile lucrătoare” de la „zile calendaristice” cum este formulare actuală, decontarea PC și PS în această perioadă.

S-a solicitat ca serviciile medicale acordate la domiciliu să nu necesite semnarea cu cardul.

Problemele prezentate au rămas în analiza CNAS cu precizarea că absența bugetului pe anul 2019 face imposibilă aprecierea asupra sustenabilității cererilor făcute.

Timpul alocat a fost extrem de scurt – 90 minute – dar probabil vor mai fi consultări în care vom avea posibilitatea să ne susținem cererile.

110 afișări

Commenti


bottom of page