Doctor Raluca Ghionaru, medic primar de medicină de familie, a oferit următoarele informații la evenimentul Qbebe, Școala Părinților Responsabili:
Informații esențiale despre alimentația complementară
Voi începe cu o declarație în care cred foarte mult: laptele de mamă este de aur, este baza alimentației până la 6 luni. Desigur, când nu se poate suplimentăm cu formule adaptate vârstei sau înlocuim complet laptele de mamă. Dar chiar și atunci când este foarte puțin insistăm asupra lui. Trebuie să vorbesc și despre laptele de vacă care este în primă fază destinat vițelușilor. Este destul de diferit de laptele de mamă, iar atunci când suntem nevoiți să înlocuim laptele de mamă trebuie să optăm pentru un produs adaptat nevoilor copilului. Adică să scădem o parte din proteinele și grăsimile pe care le conține și să-l îmbogățim cu aminoacizi și cu vitamine pe care nu le conține și care sunt necesare dezvoltării puiului de om.
Alimentația complementară sau diversificarea se începe acum conform recomandărilor internaționale între 4-6 luni. Ideal al fi să alăptăm până la 6 luni și să insistăm pe laptele de mamă, dar în anumite condiții în funcție de dezvoltarea copilului, în funcție de greutatea pe care o are, în funcție de patologia pe care o asociază putem începe mai devreme. Și tot în funcție de aceste condiții stabilim cu ce începem diversificarea.
Când este pregătit copilul? În primul rând trebuie să aibă o poziție verticală - să stea în șezut, cu sau fără sprijin, să tindă să deschidă gura când îi ducem lingurița către el și să elibereze lingurița atunci când mâncarea a ajuns în guriță. Nu avem cum să aflăm aceste lucruri decât prin încercare în jurul vârstei de 6 luni, de comun acord cu medicul care îngrijește copilul, pediatru sau medic de familie sau nutriționist. Sfatul lor trebuie ascultat pentru că au în spate experiență, au inițiat mulți copii în tainele alimentației. Copilul trebuie să mai aibă niște abilități: prinde cu mâna obiectele, le duce către gură (la un moment dat va duce lingurița către gură, chiar dacă nu va nimeri mereu masa trebuie să fie distractivă pentru că avem șanse mai mari să punem bazele unei alimentații corecte când lucrurile se fac cu voie bună).
Articolul complet il puteti citi pe www.qbebe.ro
Comments