top of page
Poza scriitoruluiAREPMF

Dr. Valeria Herdea: Este păcat că a fost nevoie de decese ca să înțelegem importanța vaccinării


 

Este alertă în România din cauza creșterii alarmante a cazurilor de infecții cu virus gripal, dar și a numărului de decese. 34 de oameni au murit în doar trei săptămâni în urma complicațiilor gripei.


Dr. Valeria Herdea, medic de familie și președinta Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), atenționează că tipul de virus este mai agresiv decât în anii anteriori.

„Oamenii au înțeles că trebuie să vină să se vaccineze, au devenit mult mai concilianți. Din păcate, decesele sunt o formă tristă prin care omul să fie educat și este foarte păcat că s-a ajuns la pierderi de vieți omenești ca să înțelegem utilitatea unei atitudini preventive. Noi avem nevoie să prevenim îmbolnăvirea, nu să asistăm la pierderi de vieți omenești, la suferință, invaliditate.”

O importanță deosebită trebuie acordată modului în care este prevenită îmbolnăvirea, cu atât mai mult cu cât există amenințarea unor forme de boală severe și complicații mai ales la persoanele la risc, arată Valeria Herdea.


Ce măsuri preventive luăm?

O ingienă corespunzătoare și respectarea unor reguli de bun simț sunt importante în prevenirea contractării virusului gripal.

„În afară de reguli igieno-dietetice de bun simț - spălat pe mâini, strănut în așa fel încât să avem cotul îndoit să nu strănutăm spre ceilalți, să folosim batiste de unică folosință, să ne hidratăm corect, să ne alimentăm corect - trebuie să avem grijă ca, atunci când apar primele semne de boală, să rămânem la domiciliu, să cerem consiliere de la medicul de familie. În contextul în care, după două-trei zile, simptomele nu au cedat, este bine să solicităm un consult.”


Ce nu este bine să facem?

„În primul rând, să nu mergem în colectivitate, să nu respectăm regulile de igienă, fapt care duce la apariția formelor severe de boală și la suprainfecții pe fond viral. Nu este bine să luăm antibiotic. Sunt câteva reguli simple și clare care țin de conviețuirea într-o societate, de niște norme de siguranță și de conduită.”


Importanța vaccinării

Vaccinarea rămâne singura modalitate de a preveni boala, afirmă Valeria Herdea. Întrucât în fiecare an virusul gripal suferă modificări, vaccinarea se face anual începând cu luna septembrie.

„Putem să ne vaccinăm fără nicio problemă, inclusiv în februarie. Se recomandă vaccinarea inclusiv în aceste zile. Este important să știm că, din momentul în care ne vaccinăm până când își face imunitatea organismul, durează aproximativ două săptămâni, timp în care trebuie să avem grijă de sănătatea noastră”, spune Valeria Herdea. Copiii sănătoși pot fi vaccinați de la vârsta de șase luni, însă vaccinul poate fi administrat atât femeilor însărcinate, cât și persoanelor cu boli cronice.

Vaccinul antigripal poate fi procurat din farmacii cu recomandare medicală, însă acesta va fi administrat numai în urma unui consult efectuat de medicul de familie. Medicul care face vaccinul trebuie să cunoască antecedentele pacientului, dar și dacă acesta are anumite intoleranțe la substanțele care se administrează.


Sursa: https://www.sanatateatv.ro/dr-valeria-herdea-este-pacat-ca-a-fost-nevoie-de-decese-ca-sa-intelegem-importanta-vaccinarii?fbclid=IwAR3ByQWVkQnhk8_8fPRLWPJBtG_OmxQk0p0rNawEZLuCALfxgzM5SlfxMFw

88 afișări

Comments


bottom of page