top of page
  • Poza scriitoruluiAREPMF

Izbucnire de cazuri de boala cu noul coronavirus (COVID-19): transmitere crescuta la nivel global

Extras din Evaluarea Rapida de Risc a ECDC

Izbucnire de cazuri de boala cu noul coronavirus (COVID-19): transmitere crescuta la nivel global

a cincea actualizare 02 martie 2020

Pe data de 31 decembrie 2019, un cluster de cazuri de pneumonie de etiologie necunoscuta a fost raportat in orasul Wuhan din Provincia Hubei, China. Pe 9 ianuarie 2020, China CDC a raportat un nou coronavirus ca agent cauzal al acestei izbucniri, virus care, din punct de vedere filogenetic, se afla in aceeasi clada cu SARS-CoV. Boala asociata noului coronavirus a fost numita COVID-19. Pana la data de 02 martie 2020, orele 08:00, au fost raportate peste 89 068 de cazuri de COVID-19 in intreaga lume, majoritatea in China si din toate provinciile din China. Dintre aceste cazuri, aproximativ 9000 au fost raportate din alte tari. Pana la data de 02 martie 2020, au raportat cazuri 66 de tari. In EU/EEA, UK, San Marino, Monaco si Elvetia au fost raportate 2199 cazuri pana la data de 02 martie 2020. Dintre aceste cazuri, 38 au decedat. Italia reprezinta 75% din cazuri (n=1689) si 92% din decese (n=35). COVID-19 este cauzata de un virus nou identificat, contagios. Nu sunt medicamente si vaccinuri disponibile si se presupune ca nici imunitate pre-existenta in populatie. Cazurile de COVID-19 pot fi de la asimptomatice, pana la pneumonii severe si pot evolua catredeces.


Evidentele rezultate din analiza cazurilor evidentiaza faptul ca COVID-19 se manifesta cu forme clinice usoare (ex.fara pneumonie sau cu pneumonie usoara) in aproximativ 80% din cazuri si marea majoritate se vindeca, 14 % au forme clinice mai severe, iar 6% sunt in stare critica. Marea majoritate a cazurilor severe si a deceselor au aparut la varstnici si la persoane cu conditii medicale pre-existente. Riscul asociat COVID-19 pentru persoanele din EU/EEA si UK este considerat moderat catre crescut, pe baza probabilitatii de transmitere si a impactului bolii. Avand in vedere caracteristicile epidemiologice observate, se presupune ca oricine este susceptibil, desi pot exista factori de risc care cresc susceptibilitatea in fata bolii. Virusul se raspandeste rapid si poate avea un impact de sanatate publica enorm, cu rate de fatalitate crescute in grupele la risc inalt si perturbari in plan economic și social. Evidente din studiile referitoare la gripa si din experienta recenta din China sugereaza ca interventiile non-farmaceutice reduc transmiterea. Prin urmare, este de o importanta primordiala ca masurile corespunzatoare si adecvate fiecarei faze a epidemiei sa fie puse in practica imediat, pentru a intrerupe lanturile de transmitere inter-umana, pentru a reduce intensitatea epidemiei si a incetini cresterea numarului de cazuri. Asemenea masuri ar trebui sa fie coordonate la nivelul EU. Aceasta abordare va reduce numarul de imbolnaviri, va salva vieti si va minimiza impactul socio- economic. Intarzierea transmiterii sau scaderea varfului epidemiei sunt cruciale pentru a permite sistemelor de sanatate sa se pregateasca si sa faca fata unui aflux crescut de pacienti. In plus, o asemenea abordare strategica, bazata pe aplicarea riguroasa a acestor masuri, va acorda mai mult timp pentru testarea medicamentelor si producerea vaccinului. Diferitele faze ale situatiei epidemiologice create de COVID-19, de la cazuri sporadice, introducerea de cazuri multiple de import, clustere locale si pana la transmiterea sustinuta, fac obiectul unor scenarii descrise in documentul detaliat. Evidentele epidemiologice curente sugereaza ca scenariul 1, in care exista cazuri multiple de import si transmitere locala limitata in tarile din EU/EEA, poate evolua rapid catre scenariul 2 care descrie o situatie cu un numar de cazuri de import in crestere si mai multe raportari de transmitere inter-umana in tara (peste 2 generatii de cazuri inafara clusterelor cu link epidemiologic cunoscut).


Optiunile care trebuie luate in considerare de catre autoritatile nationale, pentru un raspuns adecvat fiecarui scenariu al epidemiei, includ urmatoarele:

  • Activarea imediata a mecanismelor nationale de raspuns la situatii de urgenta si a planurilor de raspuns la o pandemie, pentru a asigura contentia si atenuarea COVID-19 cu masuri de sanatate publica non-farmaceutice.

  • Asigurarea ca populatia generala este constienta de situatia creata de COVID-19. Un grad inalt de intelegere din partea populatiei, implicarea comunitatii si acceptarea masurilor adoptate (inclusiv a celor de distantare sociala mai stricta) sunt factori cheie in prevenirea viitoarei raspandiri.

  • Implementarea protocoalelor de testare in laborator, diagnostic, supraveghere epidemiologica si tratament al COVID-19.

  • Intarirea supravegherii epidemiologice, realizarea atenta a investigatiilor epidemiologice, a urmaririi contactilor, a managementului contactilor apropiati, detectia rapida a cazurilor si izolarealor.

  • Implementarea masurilor de distantare sociala (ex. suspendarea adunarilor la scara larga si inchiderea școlilor si a locurilor de muncă) pentru intreruperea lanturilor de transmitere.

  • Comunicare de risc adaptata si asigurarea de echipament personal de protectie adecvat pentru personalul medico-sanitar si aplicarea riguroasa a masurilor de prevenire si control in unitatile sanitare.

  • Asigurarea unei capacitati adecvate a sistemului de sanatate de a izola, sprijini si trata pacienții in mod activ.


Aceasta evaluare de risc a ECDC se bazeaza pe informatiile publicate, disponibile pana la data de 02 martie 2020, orele 09:00.


Sursa: ECDC


Tradus, adaptat, redactat: Dr.Odette Popovici


45 afișări
bottom of page