top of page
  • Poza scriitoruluiAREPMF

Tu esti Mos Craciun Cel adevarat?


Povestile apartin, in general, de domeniul taramului magic. Din pacate, realitatea este dura pentru multi copii inca prea mici pentru a intelege de ce viata lor este diferita de a altor copii de varsta lor. Copii nu inteleg, dar simt ce inseamna notiunea cruda: ”Nu avem!” spusa cu tristete, resemnare sau furie, si incet, incet, personalitatea lor se trunchiaza.

 Suferinta datorata lipsurilor materiale este resimtita individual de prea multi copii.  Solutii ideale pe termen lung la problemele sociale sunt o provocare chiar si la nivelul statelor dezvoltate, dar a  initia si a implica lanturi umane in ajutorarea acelora dintre noi care sunt mai greu incercati de soarta si in mod deosebit a copiilor, credem ca reprezinta un inceput in a initia o schimbare spre mai bine.

 Medicul de familie, este unul dintre profesionistii cu statut special in sistemul de sanatate din Romania. Ne cunoastem pacientii nu doar in ce priveste patologia, dar pe cei mai multi dintre ei si in ce priveste greutatile prin care trec pentru a face fata vieti de zi cu zi.

Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF), a initiat Campania umanitara „Cutia Bucuriei” in ajunul  Craciunului 2014. Am pornit de la ideea implicarii colegilor nostri din toata tara, tocmai pentru ca medicul de familie este cel care isi cunoaste pacientii si poate directiona corect orice ajutor material catre cei care au mai multa nevoie.


Ce ne dorim?

Suntem un popor cu suflet frumos, cald, bun si darnic. Am invatat de la parintii nostri ca pe cel care ti-a trecut pragul sa il asezi la masa, iar celui care iti pleaca din casa sa ii daruiesti ”macar o bucata de paiine” si un cuvant cald pornit din suflet.

Timpul, urbanizarea, schimbarile sociale, au adus instrainarea si din pacate, frecvent, si lipsa de interes fata de nevoia in care ne este aproapele.

Reinvatarea generozitatii, modelul ajutorarii celor in nevoie, dezvoltarea sentimentului de empatie, au fost si sunt de folos  in modelarea personalitatii copiilor pe care ii crestem.

Medicul de familie, poate fi o veriga de baza in acest lant uman educativ. Impactul pe care il avem in societate depinde si de nivelul nostru de implicare. Pozitionarea in societate a medicului de familie, importanta rolulului sau in comunitatea in care traieste este sustinuta si de faptul ca  medicul de familie este si poate fi motor educational al propriei sale comunitati. In unele  comunitati  ceea ce spune preotul sau medicul, inca are greutate pentru respectiva comunitate.


Din lungul sir al intamplarilor traite  de noi toti, in aceasta ultima luna a Caravanei „Cutia Bucuriei”, am fost impresionata in mod deosebit de copii de la Cumpana, judetul Constanta:

„Vocea delicata si timida a copilului din fata Mosului ne-a facut pe toti atenti. Manuta ridicata spre Barba Mosului si spre sprincenele lui, atingand usor cu degetele puful de pe sprancene, apoi coborand in zona barbii, parca pentru a avea certitudinea asupra autenticitatii lui Mos Craciun, a insotit practic vocea micuta: „Tu esti Mos Craciun Cel adevarat?!”

Odata rostita intrebarea, „aceea”intrebare(!), in sala s-a lasat linistea, de parca toti copiii asteptau ca cineva sa puna curajos acesta intrebare si raspunsul sa vina pentru ei toti si sa ii asigure de veridicitatea Mosului. Copii aflasera ca vor primi pachete cu „ajutoare” de la alti copii.

Ce nu stiau, era ca acele daruri vor fi aduse de Mos Craciun in persoana! In momentul in care din masina a coborat Mosul, pentru  copii, datele problemei s-au schimbat radical. Nu mai primeau doar niste „ajutoare”, primeau „daruri” iar Mosul Cel Bun, era cel care le aducea!

Cu blandete si bunatate a raspuns Mosul, la intrebarea micutului:

„Dragul meu, Mosul nu uita pe nimeni, vine pentru fiecare dintre voi!”

Trebuie atat de putin pentru a face un copil fericit. Taramul magic al povestii poate exista pentru toti copiii mici si mari!

Pentru a duce povestea la bun sfarsit, este insa nevoie de implicare-Zanele, Mosul, sunt cei pe care ii asteptam in fiecare An.Fiecare asteapta de fapt Bucuria de a sti ca este iubit, ca suntem importanti in Viata celor din jurul nostru,,in Viata celor din Tara in care traim.


Merita sa amintim pe toti cei care s-au implicat pentru ca acesta poveste sa devina realitate: poate nu toti nominalizati, dar in mod cert  gandul drag pleaca spre ei, pentru ca anul care vine sa le fie Bun si Luminos!

Echipa „Cutia Bucuriei”,are multe suflete dragi: studentii voluntari care au sortat si pregatit pachetele pe varste, in conditii nu tocmai propice de multe ori, au daruit din timpul lor , din viata lor cu dragoste pentru ca Darul Mosului sa ajunga la timp,la destinatie; oamenii de la SOS Salvati Copii, care s-au implicat si ne- au ajutat cu spatii de depozitare, cei care au donat cutiile-Austral, oamenii de suflet din SunWave Pharma care ne-au fost alaturi pemanent, ShoeBox, MiniClub Condor si lungul sir al celor care si-au pus timpul, forta si rezistenta fizica in joc, ar putea continua.

Se spune ca cei din urma pomeniti, vor fi cei dintai-as spune cu drag si respect, ca exemplul colegilor nostri din 3FPlantaMed, incepand cu primul si terminand cu ultimul, ar face cinste oricarei echipe sa ii aiba alaturi.

Oameni generosi, minunati, uniti  cu totii sub umbrela ideii de caldura umana si dorinta de a darui din  prea plinul inimii lor, fara a astepta nimic in schimb.


Tuturor membrilor acestei familiii  tinere si inimoase, AREPMF le multumeste, le doreste cel mai frumos An Nou , le dorim sa fie inconjurati de cei mai buni si dragi prieteni pentru drumurile care ii si ne asteapta si Multe Proiecte care sa poata schimba Lumea in care traiesc si vor creste copii nostri si noi alaturi de ei!



Nu putem schimba Lumea de pe o zi pe alta dar in mod cert o putem face un Loc mai Bun!

1 afișare

Postări recente

Afișează-le pe toate

COMUNICAT

bottom of page