top of page
Poza scriitoruluiAREPMF

Vaccinarea – un drept fundamental la sanatate – Comunicat de presa


Fundația Colegiului Medicilor din Municipiul București, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie și Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, anunță lansarea proiectului intitulat: “Vaccinarea – un drept fundamental la sănătate”,

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

Scăderea  acoperirii vaccinale în RO – în urmă cu 10 ani depășea 95%, dar în prezent în unele judeţe a scăzut sub 68 % pentru unele vaccinuri – este îngrijorătoare. Este de datoria țării noastre, ca membră a UE și a OMS să poată controla eficace în continuare, bolile prevenibile prin vaccinare.

Dorind să informeze și să sensibilizeze opinia publică cu privire la rolul și importanța vaccinării, Fundația Colegiului Medicilor București, împreună cu partenerii săi Societatea Română de Microbiologie și Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, lansează proiectul “Vaccinarea – un drept fundamental la sănătate”. Proiectul se bucură de sustinerea profesionistilor din sănătate, respectiv a Colegiului Medicilor din București și se va derula pe parcursul întregului an în cabinete medicale individuale, cabinete medicale școlare, spitale cu profil maternitate dar și alte spații publice.

Proiectul își propune să implice părinții și medicii într-un dialog, promovând o campanie de informare și conștientizare cu accent pe sănătatea copilului şi a tinerilor atât în mod direct, cât și prin organizarea unui „Centru de Informare și Consiliere Vaccinală” on-line. Prin intermediul centrului, va fi promovată educaţia pentru sănătate, vor fi prezentate date privind vaccinurile, calendar, reactii, proceduri și alte informatii de interes, precum creșterea incidenței anumitor boli care ar putea fi limitată prin vaccinare (diseminarea de informatii pertinente, documentate știintific și onest răspunzand celor mai frecvente întrebări). Centrul va fi interactiv, un grup de specialiști format din medici de familie, epidemiologi și microbiologi, va putea răspunde în termen rezonabil eventualelor întrebări din partea părinților. Considerăm că este important ca cetățenilor reprezentați de părinți, educatori sau pacienți, să li se ofere un rol activ în buna derulare a procesului vaccinal. In cadrul proiectului, vom organiza conferințe tematice prin care ne propunem să facilităm dialogul structurat al medicilor și părinților cu autoritățile.

Lansarea proiectului, are loc chiar în Săptămana Europeană de prevenire a cancerului de col uterin (24-30 ianuarie 2016), eveniment organizat în Europa pentru a sensibiliza publicul cu privire la cancerul de col uterin, care poate fi prevenit în până la 80 % din cazuri dacă este corect și la timp diagnosticat. România are un Program Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, adresat populaţiei feminine cu vârste cuprinse între 25 – 64 ani prin testarea periodică, la un interval de 3 ani, care a permis diagnosticarea în numeroase cazuri și continuă în acest an. Vaccinarea împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV) în perioada adolescenţei s-a dovedit foarte utilă şi contribuie decisiv la prevenirea apariției cancerului de col uterin.

Proiectul se va adresa întregului spectru vaccinal, inclusiv vaccinarii HPV.

Fundația Colegiului Medicilor din Municipiul București,

Societatea Română de Microbiologie ,

Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie

10 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page