top of page

Vaccinarea, trecut, prezent si perspective pentru medici si pacienti


Epidemiologia bolilor transmisibile rămâne în actualitate. Un rol important revine specialiștilor privind „upgradarea” continuă a cunoștințelor din domeniul vaccinologiei dar și comunicarea cu pacientul privind nevoia de sensibilizare pentru acceptarea vaccinării.  Sursele îndoielnice de informare și campaniile agresive antivaccinare au dus la neîncrederea populației României în eficiența vaccinării și, implicit, la o acoperire vaccinală deficitară, aspect ce conduce la creșterea vulnerabilității în cazul izbucnirii unor epidemii.

Importanța vaccinării, noutățile schemei de vaccinare din țară dar și de peste hotare au constituit o preocupare permanentă, de-a lungul timpului,  pentru medicul de familie Monica Pușcaș, din Tîrgu-Mureș, atât din dorința de a-și ajuta pacienții dar și colegii din sistemul sanitar. Domnia sa, va fi unul dintre lectorii din cadrul Simpozionului „Vaccinarea, trecut, prezent și perspective-aspecte practice”, organizat de Colegiul Medicilor din Județul Mureș, în data de 26 mai 2015, managementul evenimentului fiind asigurat de MedFarm Events.

Reporter: Doamna dr. Monica Pușcaș, de ceva timp, ați început să susțineți cursuri pentru asistenții medicali despre importanța vaccinării. Care au fost premisele de la care ați pornit pentru a întreprinde acest demers?

: Am observat că sunt foarte multe informații greșite care ajung la pacient. De când am început să lucrez am vaccinat copii și am văzut că este bine să-i vaccinezi pentru că nu se îmbolnăvesc de bolile respective. Am văzut că reacții adverse grave nu au avut, foarte multe sunt pure coincidențe și mi-am însușit cât am putut eu de bine tehnica de a vaccina, am citit foarte mult, am încercat să ajung la informații și din alte țări, mult mai dezvoltate decât România, care au o politică sanitară preventivă coerentă pe termen lung ceea ce, din păcate, la noi în țară nu există.

În urmă cu 10 sau 12 ani, când începusem să lucrez în sistem privat, a venit la cabinet o familie cu un copil de 1 an și 2 luni, adus din SUA în România ca să fie îngrijit de bunici. În momentul în care a plecat din SUA, la ultima vizită, i-au făcut vaccinurile pentru că aveau temerea că în România nu se găsesc toate vaccinurile care trebuiesc administrate. M-am uitat pe schemă și am văzut că era vaccinat de difterie, tetanos, pertussis, haemophilus influenzae tip B, hepatita B, rujeolă, rubeolă, oreion, varicelă și vaccinul gripal, toate date în aceeași ședință vaccinală la vârsta de un an. Eu aveam doar cunoștințele care trebuia să le am pentru schemele de vaccinare de atunci, plus mai lucram cu vaccinul de rujeolă, rubeolă, oreion și varicelă, în afară de schema națională. Acest aspect mi-a dat de gândit și am început să mă informez, încet, încet. La un moment dat am aflat de vaccinarea haemophilus influenzae tip B (Hib) care de câțiva ani este pe schema națională, dar pe vremuri, vaccinul pentavalent care conținea Hib, părinții îl cumpărau pentru a-și proteja copiii pentru infecția cu Hib, responsabilă de un procent mare a patologiei respiratorii la copiii sub trei ani.

Am urmat cursuri despre vaccinare organizate pentru medici de familie de către domnul prof. dr. Stelian Bocșan din Cluj care ne spunea: „în străinătate se face vaccinul cutare și cutare, nu se întâmplă nimic rău și veți vedea diferența, să nu vă fie frică să vaccinați”.

Am început să discut cu pacienții care aveau copii de vârsta eligibilă pentru vaccinare Hib și le-am propus să fie vaccinați. În perioada imediat următoare am început să observ că, în caz de o viroză, infecție de căi respiratorii superioare, acești copii scăpau de antibiotic, versus ceilalți care nu erau vaccinați pentru Hib. Eu, practic am început să mă documentez ca să-mi ajut proprii pacienți deoarece mulți dintre ei, care călătoreau în străinătate, m-au rugat să le vaccinez copiii la fel ca acolo.

Am început să mă interesez și de vaccinarea adultului și am întâmpinat probleme deoarece colegii mei, ginecologi, nu lasă gravidele să se vaccineze antitetanos, deși este pe program de vaccinare în toată lumea, se face chiar diftero-tetano-pertussis în alte țări pentru prevenirea pertusissului la nou născut.

Cursuri pentru asistenți și medici

Anul trecut, în perioada Săptămânii Internaționale a Vaccinării, am susținut o mică prezentare pentru viitorii asistenți medicali, la Școala Postliceală Gheorghe Marinescu Tîrgu-Mureș având ca invitați  persoane din conducerea OAMMR Mureș (n.red-Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala Mureș). În urma audierii acestui curs am fost invitată să susțin cursuri de vaccinologie în cadrul programului EMC (educație medicală continuă) derulat de OAMMR Mureș. Prin urmare de atunci am susținut  aproximativ 2-3 cursuri pe lună la Tîrgu-Mureș și două cursuri pe an la Luduș.

Reporter: De la asistenți medicali ați ajuns să susțineți prezentări și colegilor dumneavoastră medici.

 Întâmplător am avut o discuție cu dr. Horațiu Moldovan, i-am spus despre cursurile de vaccinologie pentru asistenți medicali și mi-a sugerat să încercăm o asemenea activitate și pentru  colegii medici. Astfel, m-am gândit să o invit și pe colaboratoarea mea din Cluj, dr Emiliana Costiug,  medic primar MF, medic formator, vicepreședinte al Asociației Medicilor de Familie Cluj și secretar general al AREPMF, (Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie), care a acceptat invitația mea și în data de 26 mai 2015 se va derula respectivul eveniment.

Reporter: Ce elemente noi considerați că vor putea colegii dumneavoastră să își însușească în cadrul acestui simpozion?

 Eu cred că va fi un schimb de experiență, un „upgrade” la cunoștințele pe care le avem cu noutăți și cu ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Ne-am gândit la o abordare generală: de la istoria vaccinurilor, până la noul program național de vaccinare, să vedem cum stăm în anumite domenii, și să nu uităm că noi, cadrele  medicale, ar trebui să ne vaccinăm pneumococic, antigripal, antihepatita B și diftero-tetano-pertusis.

Documentarea din surse nevizate generează frica de reacții adverse 

 Reporter: În străinătate există țări unde vaccinarea este obligatorie, la noi se discută de o lege prin care și în România vaccinarea să devină obligatorie. De ce credeți că oamenii sunt reticenți, le este frică de vaccin?

 În Franța se pare că s-a introdus obligativitatea prin lege, se pare că se va schimba și în SUA. Ce știu și pot să spun este că, acolo problema o pun firmele de asigurări pentru că anumite boli care puteau fi prevenite vaccinal nu știu dacă le decontează în cazul în care persoana în cauză a refuzat vaccinarea. Dar în străinătate se pune altfel problema, omul este informat. Pacienții care au venit din străinătate nu mi-au pus atâtea întrebări așa cum au pus cei din România. Lumea la noi citește foarte multe lucruri din surse neavizate și prost documentate.

Reporter: Dar există frica de reacții adverse.

 În prospectele medicamentelor, dar și a vaccinurilor, producătorul este obligat să treacă orice reacție a apărut, și dacă a apărut una la un milion. Și atunci cine citește prospectul la algocalmin sau la paracetamol garantez că nu își va mai autoadministra cu atâta ușurință aceste medicamente. În momentul în care iei, spre exemplu, paracetamol și nu știi că ești alergic poți să faci o reacție alergică gravă.

Acum, important este să știm că vaccinurile au salvat vieți și că sunt boli foarte grave, din care se poate muri și care pot fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor.

„Trebuie să ținem seama de individualitatea fiecărui copil”

 Reporter: Sunt părinți de acord cu vaccinarea doar dacă fiecare copil este abordat individual, pentru a vedea dacă lui i-ar fi sau nu benefic vaccinul.

 Da, cu asta sunt absolut de acord. Acesta este și scopul controlului preventiv, al consultațiilor preventive la care părinții trebuie să vină cu copiii, pentru a constata dacă copilul acela este apt sau nu pentru vaccinare. Ne luptăm să avem acoperire vaccinală de 95% pentru că aceasta protejează indirect și pe cei nevaccinați. Sunt copii care au contraindicații pentru anumite vaccinuri: de exemplu, copilul cu epilepsie nu poate să primească vaccin cu antigen viu adică de rujeolă, rubeolă, oreion, varicelă. Nu putem să generalizăm. Este o schemă națională care este bine să fie respectată dar trebuie să ținem seama de individualitatea fiecărui copil.

Nu condamn nici părinții care nu-și vaccinează copiii, până la urmă este o hotărâre individuală. Problema se pune în momentul în care acea hotărâre individuală afectează colectivitatea. Aici nu știu cum va face statul român pentru că pacientul are libertatea să aleagă, conform legii 46/2003 privind drepturile pacientului. Problema noastră este că nu se știe dacă acel părinte este suficient de informat să aleagă bine.

Reporter: Ați avut cazuri de pacienți care au refuzat să-și vaccineze copiii?

 Până anul trecut am avut foarte puțini, de anul trecut am început să am mai mulți și, din păcate, din rândul celor cu studii superioare.

Au fost părinți care, probabil, au cunoștințe cu copii ce au avut vreo reacție postvaccinală mai urâtă și din cauza aceasta refuză vaccinarea.

Acum, ceea ce nu știm la copiii aceștia, care au avut probleme, este statusul de dinainte, nu poți vorbi și arunca cu piatra până nu știi și ce a fost.

Simpozionul „Vaccinarea, trecut, prezent și perspective-aspecte practice” este  un eveniment dedicat medicilor de familie, medicilor pediatri, medicilor de medicina muncii, medicilor de medicină internă, neuropsihiatrie infantilă.

Lectorii care vor vorbi despre actualități în vaccinologie și importanța vaccinării sunt Dr. Monica Marcela Pușcaș, Dr. Emiliana Costiug și Șef lucrări Dr. Horațiu Moldovan.

Evenimentul va începe de la ora 13.00 și este găzduit de Hotel Plaza din Tîrgu-Mureș, participarea fiind gratuită pentru membrii Colegiului Medicilor din Județul Mureș.

Vor fi abordate teme precum impactul vaccinării la nivel global, recomandările OMS privind vaccinarea-scheme de vaccinare, scheme naționale de vaccinare, vaccinări opționale în România, comunicarea în vaccinare, vaccinarea în situații speciale, recomandări privind vaccinarea în medicina muncii, organizarea activității de vaccinare, mituri despre vaccinare, programul național de vaccinări din România, atitudinea în caz de RAPI, recuperarea vaccinală-criterii și aspecte practice, vaccinarea nou născutului prematur, acoperirea vaccinală în România.

Eveniment face parte din programul de educație medicală continuă al Colegiului Medicilor din Județul Mureș.

Cursul este creditat cu 5 credite EMC.

Sursa: Med-Farm.ro

Autor: Arina Moldovan

8 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page