top of page

Zilele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti


In perioada 5-7 mai 2016 au avut loc Zilele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti, gazduite de Aula Spitalului Universitar de Urgenta. AREPMF a participat la acest eveniment,in cadrul caruia temele prezentate au fost de interes pentru practica medicala curenta, fiind aduse in atentie numeroase subiecte de ingrijire a copilului pre si postnatal. Manifestarea a debutat cu Workshopul de comunicare cu pacientii, sustinut de Dr. Val Valcu. Auditoriul a fost extrem de interesat de subiect, medicii prezenti fiind constienti de importanta imbunatatirii continue a abilitatilor de comunicare, in vederea evitarii conflictelor si sitatiilor de malpraxis in cabinet.

In cadrul secțiunii „Actualități in ginecologie” au fost prezentate proiectele pilot ale Spitalului Universitar pentru imbunătățirea serviciului de sănătate in sarcina cu risc crescut, naștere prematura si boli hematologice, fiind propuse soluții concrete, si metode de urmărire atât a gravidei si a fătului, si ulterior a nou născutului in clinica si in cabinetul medicului de familie.S-a arătat importanta colaborării între di scipline pentru o buna rezolvare a tuturor cazurilor. Participantii au dezbatut problema diagnosticării precoce a trombofiliei, colestazei intrahepatice, hipertensiunii si diabetului la gravide, cazuri ce pot fi depistate si in teritoriu si apoi urmărite corect prin conlucrarea cu celelalte specialități A fost dezbătută modalitatea de îngrijire si urmărire a prematurului atât in clinica, cât si in cabinetul medicului de familie cu practica pediatrica in teritoriu. Testele de screening la gravide – ecografia de apreciere a lungimii canalului cervical, panelul TORCH, investigatll periodice clinice si paraclinice sunt câteva dintre modalitățile de urmărire a gravidei cu risc pentru scăderea numărului de nașteri premature.

Sesiunea de endocrinopediatrie a adus in fata auditoriului reprezentantii sectiei de Pediatrie din cadrul Institutului de Boli Endocrine CI Parhon, care, impreuna cu dna Prof. Dr. Catalina Poiana, au prezentat aspecte interesante ale patologiei copilului: obezitatea, mixedemul congenital, pubertatea precoce si osteoporoza din ageneziile sexuale. Prezentarile au fost completate de date statistice obtinute din studii efectuate pe teritoriul Romaniei. Incidenta crescuta a obezitatii in randul copiilor si tinerilor reprezinta un semnal de alarma asupra starii de sanatate a populatiei, iar medicul de familie are un rol important in depistarea si urmarirea acestor cazuri. Programul „Scoala Familiei Mele” derulat de membrii AREPMF, reprezinta un instrument important in profilaxia primara a obezitatii, prin educarea populatiei cu privire la un stil de viata sanatos si echilibrat.


Dr. Mihaela Mocanu Dr. Valeria Herdea Dr. Raluca Ghionaru

6 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page